Satay och jordnötssås

Satay är ju fantastiskt god grillmat. För de som inte vet så är Satay marinerat kött på grillspett. Autentisk Satay serveras med jordnötsås och blockris samt snabbpickad gurka med schalottenlök (achad/achar. Det finns ju en del varianter och tolkningar på både Satay och jordnötssås. Många länder har ju sin version på Satay och jordnötssås. Men visste ni att Satay och jordnötssås härstammar från Java i Indonesian. Min mamma brukar precis göra på detta sätt, både marinaden på spetten men även jordnötssåsen. Här ni får ni Satay och jordnötssås Indo/Malay Style.

Satay 2-3 portioner (8-10 spett)

Kyckling/marinad

2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 citrongräs (bara den tjocka, vita delen – tunnt skivade)
2 tsk malen koriander 
2 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 msk honung (eller socker)
1,5 msk olja 

Jordnötssås
  1. 2 torkade paprikor
  2. 2 vitlöksklyfta
  3. 2 schalottenlök
  4. 1 citrongräs (bara den
  5. tjocka, vita delen –  tunnt skivade)
  6. ingefära (ca 2 cm, grovhackad)
  7. 1 tsk malen koriander 
  8. 1/2 dl krossade jordnötter (funkar också med jordnötssmör)
  9. 1 tsk tamarindpasta
  10. 2 msk socker (eller efter smak)
  11. 2 tsk ljussoja (eller efter smak)
  12. 1/2 tsk salt (eller efter smak)
  13. 2 dl kokosmjölk/kokosgrädde
  14. olja

FÖR SNABBARE VARIANT PÅ SÅSEN KAN NI BYTA UT KRYDDORNA 1-7 TILL 1 MSK THAI RÖDCURRY OCH HOPPA DIREKT TILL STEG 3  NÄR NI SKA TILLAGA SÅSEN!

Gör såhär:

Kyckling/marinad
  1. Skär kycklingfiléerna i lagom bitar.
  2. Mixa/mortla samtliga kryddor till en slät marinad.
  3. Marinera kycklingen i minst 4 timmar, helst över natten.
  4. Grilla (5-6 min på varje sida), steka i grillpanna eller kör i ugnen med grillfunktion (kan funka lite olika på olika ugnar men hos mig så tycker jag 250°C ger bäst resultat. Tar ca 12-15 min)  tills kycklingen är tillagad, dvs innertemperatur på 72°C. Använder du träspett så lägg dem i blöt i 30 minuter innan så de inte brinner upp på grillen.
Jordnötssås
  1. Blötlägg torkad paprika i varmt vatten i 30 min. Detta för den ska mjukna upp och bli lättare att mixa/mortla.
  1. Mixa/mortla torkad paprika tillsammans med vitlöksklyfta, schalottenlök, citrongräs, ingefära och malen koriander till en pasta.
  2. Fräs pastan i lite olja i 2-3 minuter i låg värme värme så att pastan börja dofta.
  3. Tillsätt sedan kokosmjölk och jordnötter, rör om ordentligt och låt puttra i ca 3-4 min. Vill ni ha tjockare kan ni låta såsen gå lite längre. Ni kan alltid tillsätta lite vatten om ni tycker att såsen är för tjock.
  1. Smaka av och servera såsen med kycklingspett.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *