Ayam Golek – Malaysisk kryddig kyckling med kokosmjölk

I Malaysia och i södra delen av Thailand så är ”Ayam Golek” otroligt känd. Oftast så kolgrillar man och penslar såsen på kycklingen i flera omgångar. Det finns ett avsnitt där självaste Mark Wiens (från min 17:48) var i just södra Thailand och provade denna rätt. Mustig, kryddig och lite söt skulle jag beskriva rätten. I mitt recept kommer jag att ugnsbaka men godast är att kolgrilla kycklingen.

Ayam Golek 3 kycklingklubbor

Marinad

1/2 msk gurkmeja
1 msk olja 
salt

Såsen

1,5 dl kokosmjölk 
1 schalottenlök (grovhackad)
1 ingefära (3 cm )
1 vitlöksklyfta
2 torkad paprika 
1 tsk korianderfrö (grovmalen)
1 tsk mald spiskummin (kan skippas)
1/2 msk tamarindpasta (eller efter preferenser)
1 msk socker
1 tsk salt

Garnityr

Rostad limeblad (valfritt)

Serveras med

Ris och grönsaker

Gör såhär:

  1. Mixa slät schalottenlök, ingefära, vtitlöksklyfta och torkad paprika i en blender/matberedare till en pasta.
  2.  Koka upp pastan med kokosmjök i medelhög temperatur tillsammans med korianderfrö och spiskummin och rör om.
  3. Så fort kokosmjölken har börjat koka upp, sänk värmen genast till låg, tillsätt tamarindpasta, socker samt salt och låt puttra i 10 min. Glöm inte att smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer salt, socker eller tamarindpasta.
  1. Under tiden kan ni förberedda kyckling genom att först sätta på ugnen på 225 grader och salta sedan kyckligen.
  2. Blanda olja och gurkmeja och pensla sedan detta på kycklingen. (godast är att marinera i minst 30 min, helst dagen innan).
  1. Tillagningstiden är mellan 35-40 min, så efter 10 kan ni ta ut kycklingen för att lägga på sås. Spara lite sås för att eventuellt pensla på kycklingen en omgång till.
  1. Kör i ugnen i 15 min till och vänd sedan på kycklingen. Är kycklingen för torr kan ni pensla kycklingen med lite sås och lägg kyckligen i ugnen igen i 10-15 min eller tills innertemperaturen är 82˚C (intill benet).
  2. Garnera med lite rostad limeblad och servera med ris.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *