I Malaysia och i södra delen av Thailand så är ”Ayam Golek” otroligt känd. Oftast så kolgrillar man och penslar såsen på kycklingen i flera omgångar. Det finns ett avsnitt där självaste Mark Wiens (från min 17:48) var i just södra Thailand och provade denna rätt. Mustig, kryddig och lite söt skulle jag beskriva rätten. I mitt recept kommer jag att ugnsbaka men godast är att kolgrilla kycklingen.
Ayam Golek 3 kycklingklubbor
Marinad
1/2 msk gurkmeja
1 msk olja
salt
Såsen
1,5 dl kokosmjölk
1 schalottenlök (grovhackad)
1 ingefära (3 cm )
1 vitlöksklyfta
2 torkad paprika
1 tsk korianderfrö (grovmalen)
1 tsk mald spiskummin (kan skippas)
1/2 msk tamarindpasta (eller efter preferenser)
1 msk socker
1 tsk salt
Garnityr
Rostad limeblad (valfritt)
Serveras med
Ris och grönsaker
Gör såhär:
- Mixa slät schalottenlök, ingefära, vtitlöksklyfta och torkad paprika i en blender/matberedare till en pasta.
- Koka upp pastan med kokosmjök i medelhög temperatur tillsammans med korianderfrö och spiskummin och rör om.
- Så fort kokosmjölken har börjat koka upp, sänk värmen genast till låg, tillsätt tamarindpasta, socker samt salt och låt puttra i 10 min. Glöm inte att smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer salt, socker eller tamarindpasta.
- Under tiden kan ni förberedda kyckling genom att först sätta på ugnen på 225 grader och salta sedan kyckligen.
- Blanda olja och gurkmeja och pensla sedan detta på kycklingen. (godast är att marinera i minst 30 min, helst dagen innan).
- Tillagningstiden är mellan 35-40 min, så efter 10 kan ni ta ut kycklingen för att lägga på sås. Spara lite sås för att eventuellt pensla på kycklingen en omgång till.
- Kör i ugnen i 15 min till och vänd sedan på kycklingen. Är kycklingen för torr kan ni pensla kycklingen med lite sås och lägg kyckligen i ugnen igen i 10-15 min eller tills innertemperaturen är 82˚C (intill benet).
- Garnera med lite rostad limeblad och servera med ris.