Årets efterrätt till nyårsmenyn hittar jag inspirationen från Thailand och bananfritters aka ”Kluay Kaek” med smaker av kokos, sesam i kombination med kolasås och frasiga mandlar.
Bananfritters med vaniljglass, mandlar och kolasås (4 portioner)
2 bananer 1 dl rismjöl 1/2 dl kokosflingor 1 msk sesamfrö 3 msk socker 1/2 – 1 tsk salt 1 dl vatten (kokosmjölk för mer nötig smak) 1/2 – 1 dl rismjöl (extra för panering) vaniljglass kolasås mandelspån/krossade mandlar
Gör såhär:
Skala bananer och skär dem i avlånga och tunna skivor (1 banan på 4 halvor).
Blanda rismjöl, kokosflingor, sesamfrö, socker, salt och vatten till en smet.
Förberedd en tallrik med extra rismjöl.
Förberedd stekpanna med olja. Rulla först banan i rismjölet och doppa därefter i smeten och fritera tills gyllenbruna i medelhög värme.
Servera med vaniljglass, ringla över kolasås samt toppa med mandelspån!