Årets efterrätt till nyårsmenyn hittar jag inspirationen från Thailand och bananfritters aka ”Kluay Kaek” med smaker av kokos, sesam i kombination med kolasås och frasiga mandlar.
Bananfritters med vaniljglass, mandlar och kolasås (4 portioner)
2 bananer
1 dl rismjöl
1/2 dl kokosflingor
1 msk sesamfrö
3 msk socker
1/2 – 1 tsk salt
1 dl vatten (kokosmjölk för mer nötig smak)
1/2 – 1 dl rismjöl (extra för panering)
vaniljglass
kolasås
mandelspån/krossade mandlar
Gör såhär:
- Skala bananer och skär dem i avlånga och tunna skivor (1 banan på 4 halvor).
- Blanda rismjöl, kokosflingor, sesamfrö, socker, salt och vatten till en smet.
- Förberedd en tallrik med extra rismjöl.
- Förberedd stekpanna med olja. Rulla först banan i rismjölet och doppa därefter i smeten och fritera tills gyllenbruna i medelhög värme.
- Servera med vaniljglass, ringla över kolasås samt toppa med mandelspån!