Bo kho – Kryddig och mustig vietnamesisk köttgryta

Vem älskar inte en varm, mustig och kryddig gryta? Vad som är så fantastiskt med ”Bo kho” är att det går att äta på så många sätt, god som den är eller doppa en nybakad baguette i, som bas till nudlar eller varför inte servera ris till?

Det är en slags ”slow cook” så ni kan använda vilket kött ni än föredrar men godast med kött med högre fetthalt som högrev.

Bo kho (4 portioner)

Kött/marinad

500 gram högrev (nöt) eller bog, grytbitar (munsbitar)
2 vitlöksklyftor (presssad)
1/2 msk currypulver
1 tsk kanel
1/2 msk paprika pulver
1 tsk brunt socker (socker är okej)
3 tsk fisksås

Gryta

1 lök (tunnt skivad)
4 vitlöksklyftor (finhackad)
2 citrongräs**
2 msk tomatpuré 
1/2 dl kokosmjölk/kokosvatten (kan skippas, mer för nötig, krämig smak)
ingefära (2 grovhackade bitar på ca 3 mm)
1 liter vatten
2 stjärnanis
4 kryddnejlikor
2 lagerblad (kan skippas)
1 tsk peppar
1 msk fisksås (eller efter preferenser)
2 msk ljus soja (eller efter preferenser)
2 tsk salt (eller efter preferenser)
3 msk olja

** den ena ska vara finhackad (ta bort översta lagret och skär bort sista tjocka, hårda delen) medan den andra ska skäras i 2 delar som bilden nedan.

Toppa med:

chiliolja
chiliflakes
färsk lök (skivad)
valfria örter som koriander, mynta, thai basilika, färsk chili.

Servera med:

baguette, ris eller nudlar.

 

Gör såhär:

  1. Marinera köttet med samtliga ingredienser och låt stå i minst 30 min, godast över natten.
  2. Förberedd en kastrull till grytan och börja med att fräsa lök, vitlök och finhackad citrongräs i olja i låg värme tills det doftar (2-3 min).
  3. Höj värme och lägg därefter i marinerade köttet samt tomatpuré och rör om i 2-3 min eller tills köttet får färg.
  4. TIllsätt därefter kokosmjölk, vatten, citrongräs (stjälkarna), ingefära, stjärnanis, kryddnejlikor, lagerblad samt peppar och lägg på locket och låt sjuda i 1 timme och 20 min. Ni kan behöva sänka värmen.
  5. Efter 1 timme och 20 min, tillsätt morot, fisksås, ljus soja och salt enligt min anvisning eller efter era preferenser.
  1. Låt sjuda i 40-45 min till och därefter smaka av och tillsätt ev salt.
  2. Toppa med färsk lök, valfria örter samt chiliflakes och/eller chiliolja och servera! Om ni vill kan ni sila bort kryddorna som kryddnejlikor, stjärnanis, citrongrästjälkar innan serveringen.

Rekommenderade artiklar

2 kommentarer

  1. Ser jättegött ut. Ska prova i slowcookern 🙂

    1. Hej Daniel! Det glädjer mig! Uppdatera gärna hur det gick 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *