Filippinsk Kyckling Adobo

Kyckling adobo är en mustig kycklingrätt från Filippinerna!  Smaker och dofter från soja, vitlök, peppar och lagerblad gör denna rätt väldigt smakrik och dessutom superenkel att laga med få ingredienser. 

Marinad och ”såsen” kan tillagas lite på olika sätt. Man kan göra det mer grytigt med mer vätska eller bara som glaze, där man låter vätskan reduceras

Kyckling Adobo (4 portioner)

Marinad

4 kycklingklubbor
4 vitlöksklyftor (finpressad)
6 lagerblad
2 dl ljus soja
4 msk vinäger
2 tsk salt
1,5 msk peppar

Sås/glaze

2 gullök (finhackad)
6 vitlök (lättpressad med sked)
3 msk riven ingefära (valfritt)
2 msk socker
olja
8 dl vatten

Gör såhär:

  1. Marinera kycklingklubban med samtliga ingredienser i minst 30 min. Godast blir om du marinerar över natten.
  2. Ta ut kycklingen från marinaden. Stek kycklingen i olja i en djupare panna eller kastrull på båda sidorna i högvärme bara tills ni får stekytor.
  3.  Flytta kycklingen vid sidan om pannan och fräs lök och vitlök i samma panna en stund tills de får lite färg.
  4. Tillsätt marinaden från kycklingen i pannan tillsammans med socker, ingefära och vatten och låt puttra under lock i 35 min (vänd på kycklingen efter 20 min). På detta sätt blir kycklingen mör och man får med mycket smak från kryddorna. 
  1. För att reducera vätskan en aning höj värmen ordentligt och låt sjudas i ca 5 min till utan lock eller tills kycklingen är helt tillagad (innertemperatur vid benet ska vara 82 grader)
  2.  Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller socker. Känner ni att såsen är för tjock kan ni alltid tillsätta lite vatten.
  3. Servera med ris.

Rekommenderade artiklar

2 kommentarer

  1. Men, var är receptet?

    1. Hej Pia, det skulle vara en utkast istället eftersom jag inte hunnit lägga in själva receptet. Ber om ursäkt men lovar att receptet kommer snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.