Japansk dumplings är degknyten med fyllning som även kallas för ”Potstickers”. Fyllningen kan man göra med olika typer av färs. I mitt recept har jag valt kycklingfärs eftersom jag gillar den lena smaken och dess konsistens, men ni kan använda vilken typ av färs ni vill. Det finns olika tillagningssätt men jag föredrar själv det sättet man både steker och ångkokar. På detta sätt får man frasig botten och mjuk ovansida. Med dessa Gyozas har jag en god dippsås!

”Gyoza” härstammar från Kina där det kallas ”Jiaozi”. Ni hittar Gyoza wrappers/deg i frysdisken på asiatiska livs och vissa matbutiker.

30-35 dumplings

30-35 Gyozawrappers/deg 
200 g kycklingfärs (1 kycklingfilé )
2 blad vitkål /1 dl (finhackad)
2 salladslök (finhackad)
2  vitlöksklyftor (finhackad)
1 msk ingefära (riven)
1 tsk sesamolja (valfritt)
1/2 msk soja
1/2 tsk salt
1 tsk peppar

Dippsås

1/2 dl japansk soja
1 msk risvinäger
1,5 msk vatten
1 tsk honung/socker
1 msk chiliolja (egen men helst Lao gan ma)
5 stjälkar koriander (finhackad)
1/2 msk sesamfrö
1 tsk ingefära (riven)
1 tsk lime eller efter preferenser (kan skippas)

Gör såhär:

  1. Blanda ingredienserna till dippsåsen och rör om. 
  2. Blanda kycklingfärsen med gräslök, ingefära, vitlök, soja, salt och peppar.
3. Dags att fylla dina dumplings!

Börja med att lägga ca en matsked av fyllningen mitt på degen och blöt kanterna med lite vatten.

Vik ihop till halvmåneformat knyte. Ni har en färdig dumpling om ni trycker ihop kanterna men vill ni vika på mitt sätt så tryck inte på kanterna än och följ nästa steg.

 

Tryck nu kanterna. Glöm inte att täcka över era färdiga dumplings med en duk så de inte blir torra. Vill ni se en video från min instagram som visar på hur jag viker, kan ni hitta i slutet på detta inlägg.

  1. Stek dumplings i en stekpanna med lite olja i medelhög värme tills ni får gyllenbrun botten. Det tar ca 2-3 min.
  1. Häll i ca 1/2 dl vatten i stekpannan och sätt på locket. Låt dumplingsen ångkokas i 5 min och lyft därefter på locket. Vill ni att botten ska vara mer frasiga kan ni låta dem stekas lite till.
  2. Servera med dippsåsen!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A n s a r i 📍🇸🇪 (@myasiancuisine)

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *