Khao pad – Fried Rice på thailändskt vis

Kao pad / Fried Rice för 2-3 personer

Kokt ris (riset ska vara kallt)
2 ägg
1 kycklingfilé (hackad i munsbitar)
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 gullök (skivad)
3 tsk ljussoja 
3 tsk fisksås
1 tsk socker
1-2 morötter (eller annan valfri grönsak)
1/2 tsk vitpeppar (eller efter preferenser)
olja (för att steka)
lime
ev. salt

Garnityr

salladslök/gräslök
koriander

Gör såhär:

  1. Fräs vitlök och lök i en wokpanna med ca 2 msk olja i medelhög värme en kort stund tills löken får lite färg. Tillsätt mer olja om det blir för torrt.
  2. Höj värme och tillsätt kyckling och eventuellt mer olja och stek tills kyckling är ca 90% färdig. 
  3. Tillsätt morötter och rör om en stund. Jag gillar när morötterna behåller krispigheten men vill ni ha dem ännu mer tillagade kan ni steka morötterna tidigare.
  4. Flytta undan grönsakerna till sidorna av pannan, knäck i ägg och rör om (scrambla) så att ägget koagulerar men är fortfarande krämigt.
  5. Tillsätt riset tillsammans med ljussoja, fisksås, socker och peppar. Rör om tills riset har blandats ihop med ingredienserna. Ha inte riset i pannan för länge. Det räcker med 1 minut under hög värme.
  6. Smaka av, tillsätt eventuellt salt om det behövs. 
  7. Tillsätt lite lime samt toppa med salladslök/koriander och servera med färska grönsaker.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *