Kao pad / Fried Rice för 2-3 personer
Kokt ris (riset ska vara kallt)
2 ägg
1 kycklingfilé (hackad i munsbitar)
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 gullök (skivad)
3 tsk ljussoja
3 tsk fisksås
1 tsk socker
1-2 morötter (eller annan valfri grönsak)
1/2 tsk vitpeppar (eller efter preferenser)
olja (för att steka)
lime
ev. salt
Garnityr
salladslök/gräslök
koriander
Gör såhär:
- Fräs vitlök och lök i en wokpanna med ca 2 msk olja i medelhög värme en kort stund tills löken får lite färg. Tillsätt mer olja om det blir för torrt.
- Höj värme och tillsätt kyckling och eventuellt mer olja och stek tills kyckling är ca 90% färdig.
- Tillsätt morötter och rör om en stund. Jag gillar när morötterna behåller krispigheten men vill ni ha dem ännu mer tillagade kan ni steka morötterna tidigare.
- Flytta undan grönsakerna till sidorna av pannan, knäck i ägg och rör om (scrambla) så att ägget koagulerar men är fortfarande krämigt.
- Tillsätt riset tillsammans med ljussoja, fisksås, socker och peppar. Rör om tills riset har blandats ihop med ingredienserna. Ha inte riset i pannan för länge. Det räcker med 1 minut under hög värme.
- Smaka av, tillsätt eventuellt salt om det behövs.
- Tillsätt lite lime samt toppa med salladslök/koriander och servera med färska grönsaker.