Kimchi på ett enkelt sätt – Gör Koreas nationalrätt hemma!

Kimchi är koreansk fermenterad rätt (nationalrätt till och med!) som är baserad på salladskål/kinakål. 

Kimchi är väldigt kryddig, full av umami och väldigt användbar i matlagning. Kimchi kan ätas som den är, som sidorätt eller som smakhöjare till tex wok, grillmat etc.

Här är mitt recept på hur ni på ett enkelt sätt kan testa fermentera er egen Kimchi hemma baserad på salladskål, morot, päron (valfritt) och gräslök.

Vill ni ha veganskt alternativ kan ni utesluta räkpasta och byta ut fisksås till misopasta.

Kimchi

1 mellanstor salladskål/kinakål (ca 1 kg)
1 morot (strimlade)
1 päron (strimlade, kan skippas)
1-2 knipe gräslök (skivad)
1/4 dl salt
en glasburk med lock

Kryddning

6 vitlökssklyftor
1 msk riven ingefära
2 msk fisksås (veg. 1 msk misopasta)
1 tsk räkpasta (kan skippas)
1 msk socker 
2 msk chiliflakes helst Gochugaru – koreansk chiliflakes (efter preferenser) 

Gör såhär:

  1. Skölj grönsakerna ordentligt.
  2. Hacka samt salladskål i grova bitar enligt bilderna.
  1. Lägg salladskålen i en bunke och salta kålen. Rör om så att saltet blandas ordentligt. Låt stå i 1,5 timmar. 
  1. Gör kryddningen genom att mixa vitlök, ingefära, fisksås, räkpasta, socker, och chiliflakes till en slät pasta.
  1. Skölj salladskålen när det har gått 1,5 timmar . Det är superviktigt att ni sköljer ordentligt, i flera omgångar för att få bort överflödigt salt annars blir er Kimchi alldeles för saltig.
  2. Skär resten av grönsakerna, tillsätt i samma bunke som salladskålen och tillsätt därefter kryddblandningen och rör om.
  1. Nu är din Kimchi redo att fermenteras. Överför grönsakerna till en glasburk, på med locket men stäng inte igen det. Luft ska kunna passeras.
  2. Låt stå i rumstemperatur mellan 2-5 dagar (ni kan smaka av och se när det smakar bäst efter era preferenser).
  3. Låt Kimchi stå därefter i kylen och då kan ni stänga igen locket. Sen är det bara att njuta!

Rekommenderade artiklar

2 kommentarer

  1. […] 1/2 – 1 dl majonnäs1/2 – 1 dl kimchijag har även eget recept på kimchi! […]

  2. […] Jag har även eget recept på Kimchi, kika här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *