Kombucha – Hur jag bryggde min egen hemma. Del 2 (1:a fermenteringen)

Detta steg ska du börja på om du har skaffat en Scoby, antingen att du odlar själv, köper online eller får från en vän. Ni kan följa min guide på hur man odlar egen Scoby.

1:a fermenteringen

Nu är det dags att brygga vår Kombucha!

  1. Det är egentligen att upprepa processen från del 1, nämligen koka upp te (jag föredrar svart te), men denna gång kokar du upp så mycket som du vill omvandla till Kombucha.
  2. Tillsätt socker (0.75 dl/liter bryggt te) och rör om.
  3. Låt teet svalna till 26-30 grader.
  4. Häll över teet till en ny behållare/fermenteringsbehållare. Än en gång är det viktigt att behållaren är ren! 
  5. Lägg i din Scoby samt 1 dl av den vätskan som din Scoby har levt i per liter bryggt te.

  1. Täck över glasbehållaren med en silduk och säkra med ett gummiband. Hushållspapper kan också funka. Så länge man inte täcker helt och hållet med ett lock, svampen måste kunna andas. 
  2. Bevara behållaren i ett rum ej under rumstemperatur mellan 5-10 dagar (ev. längre). Ju varmare desto snabbare sker processen. Undvik dock direkt solljus då det kan skada svampen. 
  3. Smaka av efter 5 dagar för att se hur smaken är. Ju längre tiden går desto surare blir teet så ni vill hittta er ”sweet spot” där det inte smakar enbart te men inte heller för sur (vinägersmak). För mig var det perfekt efter 6 dagar (sommartid).

Nu är det dags att göra ”fermentering nummer 2”, dvs smaksättning samt skapande av naturlig kolsyra!

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

  1. […] Tyckte ni att det var intressant hittills? Häng med i nästa steg som jag kallar för 1:a fermenteringen! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.