Laksa är en populär nudelrätt som återfinns i sydostasien framförallt i Malaysia, Indonesian och Singapore. NEJ det är inte rocket science och kryddorna som används är lättillgängliga. Soppan är kryddig, het och krämig. What’s not to like?
Vill man ha autentiskt så ska man ha räkpasta i vilket inte alltid är så lätt att hitta. Vill du ha lite av den där extra umamin från räkor kan du slänga i lite räkskal, men koka inte räkskalen längre än 10 min!
Jag har lax i min Laksa men ni kan ha vilken typ av fisk ni vill eller kyckling, räkor, tofu etc.
Laksa (ca 4 portioner)
Laksapasta
3 torkad chili/paprika eller 1,5 tsk paprika pulver 1 msk färsk ingefära (grovhackad) 1 citrongräs (grovhackad – ta bort första lagret först) 1 färsk gurkmeja (grovhackad) eller 1 tsk pulver 1 stor schalottenlök (grovhackad) 1 färsk galangal (grovhackad – kan skippas) 1 tsk korianderfrö 1 tsk spiskummin 1 tsk räkpasta/Shrimp paste (kan skippas) 2 klyftor vitlök (grovhackad) 2 msk vatten
Soppan och nudlar
3 msk olja 5 limeblad 400 ml kokosmjölk 4 dl vatten 1 buljongtärning (fisk eller hönsbuljong beroende på vilket protein ni har valt) 2 msk fisksås 1/2 tsk salt 1/2 msk socker 1/2 lime 3-4 laxfiléer (hacka i lagom stora bitar) Ca 200-300 gram nudlar
Garnityr
Böngroddar Koriander
Gör såhär:
Koka nudlar enligt förpackning och sila av med kallt vatten och låt vila.
Mixa samtliga ingredienser till laksapastan slät i en mixer/blender.
Fräs sedan laksapastan i olja i minst 5 min. Tillsätt lite mer olja om det blir för torrt.
Tillsätt vatten, kokosmjölk, limeblad, buljongtärning och låt soppan kokas upp i 10 min i medelhög temperatur.
Sänk värmen och krydda soppan med fisksås, salt och socker. Låt puttra i 5 min till.
Tillsätt slutligen lime, rör om och tillsätt därefter lax. Laxen tillagas på ca 1-2 minuter.
Servera med nudlar och toppa med böngroddar och koriander.