Laxteriyaki – Teriyakisås/glaze

Här får ni utöver en god fiskrätt även ett recept på hur ni kan göra en god Teriyakisås/glaze som ni kan använda till tex tofu, kyckling etc. För er som inte vet så är Teriyakiglaze en härlig karamelliserad sås med lagom sötma och umami. Otroligt god och enklare än vad ni tror. Nu behöver ni inte köpa Teriyakisås längre. Ni kan göra mer än satsen i receptet och spara!

Laxteriyaki (4 portioner)

4 laxfiléer/ 500 gram lax med skinn
salt
smör

Teriyakisås/glaze

1 dl soja
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 msk brunt socker
1 tsk honung
1 tsk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk maizenamjöl + 1 msk vatten
1/2 msk sesamfrö

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Under tiden värm upp ingredienserna till såsen förutom maizenamjöl och vatten i en kastrull i medel värme i 2-3 minuter.
  3. Blanda maizenamjöl med vatten tills mjölet har löst upp och tillsätt blandningen därefter i såsen och rör om tills såsen har tjocknat. 
  4. Stäng av värmen och tillsätt sesamfrö. 
  5. Lättsalta laxen och lägg en klick smör på filéerna och kör mitt i ugnen med skinnsidan nedåt om du använder lax med skinn.
  6. Ta ut laxen efter 10 min och häll över Teriyakisåsen över laxen, kör laxen i ugnen igen i 5 minuter till eller tills laxen eller tillagad. Servera med japanskt rundkornigt ris.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.