Malaysisk köttgryta

Supermustig och kryddig gryta med lagom smak och doft från de syrliga örter som citrongräs och limeblad…mums!

Malaysisk köttgryt (4 port)

Bas/kryddpasta

4 schalottenlök
1 citrongräs
3 cm ingefära
1 msk paprikapulver
4 vitlöksklyftor

Resten

600-800 gram grytbitar av nöt eller högrev (munsbitar)
3,5 dl kokosmjölk (varav 0,5 dl för att fräsa kryddpastan)
3 dl vatten
1 kanelstång
2 stjärnanis
3 grön kardemumma (hel kapsel)
3 kryddnejlikor
5 limeblad
1,5 msk ljussoja
2 msk brunt socker / socker
salt (efter behov)
lime (efter behov)

Serveras med:

jasminris

Gör såhär:

  1. Förbered kryddpastan genom att grovhacka schalottenlök. När det kommer till citrongräs ska ni skala bort det översta skicket och grovhacka endast den tjocka delen. Resten av citrongräset ska såklart nyttjas genom att slänga in i grytan senare.
resten slänger ni in i grytan senare
  1. Mixa samtliga ingredienser till basen/kryddpastan i en mixer till en slät pasta. Har ni svårt att få den slät så tillsätt lite vatten/kokosmjölk.
  1. Värm upp kokosmjölk i lågvärme tills fettet har separerats och fräs därefter kryddpastan tills den mörknar och doftar (ca 3-5 minuter).
  2. Höj värmen, tillsätt köttet och fräs tills köttet får lite färg.
  3. Tillsätt därefter kokosmjölk, vatten, stjärnanis, kryddnejlikor, grön kardemumma, limeblad, resterande av citrongräs samt brunt socker.
  1. Sänk värmen, lägg på locket låt sjuda i 1,5 – 2 timmar. 
  2.  Smaka av och tillsätt soja, eventuellt salt och mer socker om det behövs.
  3. Pressa lite lime och servera med ris!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *