Mango sticky rice – Khao Niauw Ma Muang

Älskar du mango och kokosmjölk? Då kommer du att älska denna efterrätt som är otroligt populär i Thailand. Jag personligen älskar denna efterrätt då jag tycker att kombinationen av kokosmjölk, klibbris och mango passar otroligt bra ihop. Det är verkligen ett fyrverkeri av smaker!

ข้าวเหนียวมะม่วง Khao niaow ma muang betyder klibbris och mango och det är i princip allt ni behöver.

Mango sticky rice för 4 personer

1-2 mogna mango (skalad och skivad)*
3 dl klibbris (sticky rice, glutinous rice) 
3 tsk klibbris för att rosta och toppa i slutet 
4 dl/400 ml kokosmjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk maizenamjöl 

3 st pandanblad (valfritt, om ni kan hitta) 

*Gärna en söt mango med inte så mycket syrlighet för att få den bästa smakupplevelsen. Mangon ska ha en färg som på bilden (orange och inte gul) och mjuk/saftig.

 

Gör såhär:

  1. Blötlägg riset i minst 40 min innan tillagning.
  2. Ta 3 tsk av det torra klibbris och rosta i stekpannan tills det blir gyllenbrunt. Låt dem därefter vila i pannan eller liten skål. Dessa ska toppas i slutet.
  1.  Ångkoka riset i kastrull med ångkokningsinsats eller i en asiatisk ångkokare av bambu.Ångkoka riset i ca 15-20 min eller tills det blir genomskinligt. Konsistensen ska vara klibbigt. Känner du att nedersta lagret är grötigt så vänd på riset. Har ni varken ångkokningsinsats eller ångkokare kan ni lägga riset i en stor sil, ställ den på en tallrik i en kastrull/hög stekpanna, tillsätt vatten och ångkoka med locket på.
  1. Värm upp kokosmjölken med socker, salt och pandanblad. Pandanblad är inget måste men ger otrolig god doft. Rör om en stund i låg värme tills allt smältser och är utan klumpar.
  2. Blanda 2,5 dl av kokosmjölkblandningen i riset och rör om så att all ris får kokosmjölkblandningen. Låt riset svalna (det ska vara ljummet). Det är viktigt att riset täcks över annars blir riset torrt väldigt fort.
  1. Fortsätt värma resterande 1,5 dl av kokosmjölk. Det är till såsen.
  2. Tillsätt maizenamjöl i kokosmjölksåsen. För att undvika att maizenamjölet ska klumpa sig så vispa/blanda med lite vatten innan ni tillsätter i varma kokosmjölken. Maizenamjöl gör såsen tjock. Rör om tills mjölen har lösts upp.
  3. Smaka av och servera riset med mango, såsen och rostade riskorn.
  4. Slutligen servera riset med mango, såsen och rostade riskornen.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *