Mochi med smak av kokos & mango

Dessa vackra och goda bollar är to die for. Härlig textur och konsistens som påminner om Mochi med kokossmaker och mango. Jag säger igen… ris + kokos + mango = SANT

För ca 10 st Sticky Rice Cake

2 dl klibbrismjöl (glutinious rice flour – se bild)
1/2 dl maizenamjöl
5 msk socker
1/2 tsk salt
2,5 dl kokosmjölk
1,5 msk rapsolja
1 mango (för fyllning)
kokosflingor (för att rulla bollarna)

Gör såhär:

  1. Blanda torra ingredienserna i en bunke, dvs klibbrismjöl, maizenamjöl, socker och salt.
  2. Om ni köper kokosmjölk på burk så är innehållet oftast separerat, värm därför mjölken några sekunder i mikrovågsugn och rör om.
  3. Tillsätt kokosmjölk och blanda till en smet. Tillsätt sedan olja och rör om. 
  4. Ni kan antingen ångkoka smeten eller så kan ni bara  köra bunken täckt med plastfolie i mikrovågsugn tills ni får en formbar deg. Börja med 1 minut och fortsätt med 20-30 sekunder i taget för att få en önskad konsistens.
  1. Låt degen svalna och utnyttja tiden till att skära mangon i lagom stora bitar för att använda som fyllning (upp till dig att bestämma hur stor en boll ska vara och skär mangobitarna enligt det) samt förberedd ett fat med kokosflingor för att rulla bollarna i.
  2. När degen har svalnat så är det dags att knåda. Degen är väldigt klibbig så använd ätpinnar eller sked för att scoopa upp smeten till en plastfolie för knådning. Plastfolien gör att degen inte fastnar på bakbordet under knådningen.
  1. I detta steg behöver du jobba med gummihandskar. Knåda degen i 2-3 minuter tills du får en slät yta.
  1. Nu är det dags att forma och fylla bollen. Ta en bit av smeten. Pressa ut en bit deg till den storlek du vill ha. 
  1. Lägg bollen i handflatan och använd tummen för att pressa bollen platt. Pressa extramycket i mitten för att ge plats åt mango.
  1. Vik ihop sidorna mot mitten och pressa så att degen klibbas fast.
  1. Rulla bollen i kokosflingor.

Nedan ser ni en snabb video där jag illustrerar hur jag gjorde steg för steg:

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.