Mochiglass

Mochi är en japansk dessert som bjuds vid festligheter! Detta är Mochi med glass! Mochi görs med ”Mochiko” (varav namnet ”mochi”) som är rundkornigt japanskt klibbris, men i mitt recept har jag använt klibbrismjöl från thailändskt långkornigt ris som funkar precis lika bra.

Man kan tillsätta smak utifrån egna preferenser med olika smaker på glass som jordgubb, matcha, choklad etc. Vill man också smaksätta degen så kan ni tillsätta annat med den önskade smaken än vatten.

Mochiglass ca 6-8 st

2 dl klibbrismjöl (glutinous rice flour)
½ dl socker (mer om ni vill ha mer söt deg)
ca 1,5 dl vatten*
valfri glass
valfri hushållsfärg/naturlig färg
majsmjöl 
 
*Ni behöver inte endast använda vatten till degen utan ni ju kan använda vilken smaksättare ni vill, tex jordgubbssaft, matcha-te för att matcha (no pun intended) er glass!

Gör såhär:

 1. Börja med scoopa upp glass till 8 små bollar. Frys in bollarna omgående.
 1. Förberedd mjöl i en bunke tillsammans med socker.
 2. Häll i lite vatten i taget och vispa lugnt tills ni får en krämig smet. Smeten ska inte vara för tjock, så bättre lite lösare än för tjock. 
 1. Tillsätt färg och rör om tills färgen har mixats ordentligt i smeten.
 2. Täck över smeten med en plastfolie och kör i mikrovågsugn i 60 sekunder. 
 3. Ta ut smeten och rör om ett par gånger för att få bort eventuella klumpar samt för att få socker att blandas ordentligt.
 1. Täcker över smeten med plastfolie igen och kör i mikrovågsugn, denna gång lite i taget (börja med kanske 20 sekunder) tills ni får en formbar deg. Degen får inte vara för torr så lämna lite fukt, precis den konsistensen som ni ser i video nedan.
 1. Lägg rikligt med majsmjöl på bakbord.
 2. Ta upp degen med en blöt(!) slickepott och lägg degen på bakbordet.
 1. Lägg därefter ytterligare majsmjöl på degens ovansida (så att degen inte fastnar på kaveln ) och kavla ut degen tills ni får en tunn deg på 2-3 mm. Ni får dock ha hur tjock/tunn deg ni vill efter era preferenser.
 1. Lägg degen på ett platt fat och låt den kylas ner i kylen i 15 min.
 2. Ta ut degen från kylen, stansa ut degen med en stansring. Hur stor stansringen ska vara beror lite på hur stora era glassbollar är. Jag scoopade glassbollarna med en glasskopa på ca 5 cm i diameter och  använder mig av en stansring på 10 cm då jag inte vill ha alldeles för små mochi. 
 3. Pensla sedan bort all mjöl från degen.

Nu är det viktigt att ni jobbar med en glassboll/mochi i taget för annars smälter all glass under tiden.

 1. Förbered en bit plastfoile, ta ut glassen från frysen och lägg glassen mitt på den utstansade degen. Ett bra tips, använd handskar för det gjorde inte jag och glassen smälte väldigt fort!
 2. Vik sedan ihop mot mitten på alla sidor till ett litet runt ”kuvert”och lägg ner mochibollen i plastfolien med den vikta sidan uppåt. 
 3. Vik ihop plastfolien från alla hörn till en liten säck och knyt ihop säcken genom att snurra på mochibollen några varv (bild 3). Och JA den sidan som ni har vikt kommer degen att vara lite tjockare. 
 1.  Ett annat alternativ är att istället för att vika ihop kan ni bara klippa och utnyttja degens elastiska egenskapen att klibba ihop sig. Använd gärna lite vatten för att hjälpa degen att klibba sig vid behov.
 1. Frys in mochibollarna i frysen i 2-3 timmar sen är de färdiga att äta! Ni kan självklart ha dem i frysen hur länge ni vill men tänk på att när ni tar ut mochibollarna efter många timmar att låta de tina i 3-5 min så att degen mjuknar.

E N J O Y !

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *