Nasi Goreng – Indonesisk ”Fried Rice”

Den här rätten är verkligen är en rätt som håller mig varmt om hjärtat. Jag är uppvuxen med Nasi Goreng i den trakten jag bodde som liten i Thailand.

”Nasi Goreng” betyder bokstavligen ”Fried Rice”. Man gör basen av ”sambal” som egentligen är någon slags chili pasta. Ni kanske är bekanta med en viss ”Sambal Olek”. Oftast använder man även räkpasta* vilket jag också använder i mitt recept. Ni kan skippa detta om ni inte får tag på räkpasta men då får ni inte samma djup smak. 

Soja som används i Nasi Goreng kallas för ”kecap manis” som är en slags sötsoja. Har ni inte ”kecap manis” kan ni göra egen blandning enligt mitt recept.

Man äter detta traditionellt med krispigt stekt ägg och fisk/räkchips till. Som pricken över i:et toppar man även rätten med stekt schalottenlök. Ni kan använda färdigköpt rostadlök.

*Alla typer av räkpasta kallas på engelska för Shrimp Paste. Men pastan som används i denna rätt kallas antingen på Malay/Indonesiska för ”Belacan” eller ”Kapi” på Thailändska.
 

Nasi Goreng för 2 portioner

Kokt ris (riset ska vara kallt)
2 ägg
1 kycklingfilé (hackad i munsbitar)
2 schalottenlök (1 för att göra pasta och 1 för att fritera)
3 vitlöksklyftor
1 tsk räkpasta (valfritt)
2 msk kecap manis (eller 2 msk ljussoja + 1 msk brunt socker)
1 chili (eller utifrån preferenser)
1 liten slice vitkål – strimlade (eller valfria grönsaker)
salt
olja (för stekning)

Räkpasta eller "Belacan" / "Kapi"
Garnityr

stekt schalottenlök/ rostad lök
salladslök och/eller koriander

Gör såhär:

  1. Stek äggen i mycket olja i medeltemperatur tills ni får en krispig yta. Lägg sedan ägget på hushållpapper och låt vila. 
  2. Hacka schalottenlök i tunna skivor, krama ur så mycket vätska som ni kan och stek sedan i olja i medeltemperatur tills gyllenbrunt. Lägg sedan på hushållspapper och låt vila. Stekt schalottenlök ska toppas i slutet tillsammans med salladslök och koriander.
  3. Mixa schalottenlök, vitlöksklyftor, chili och räkpasta i en blender/matberedare till en slät pasta.
  4. Fräs pastan i en wokpanna med ca 2 msk olja i medelhög värme i 2 min.
  1. Höj värmen och tillsätt kyckling och stek tillsammans med pastan tills kycklingen är nästan helt färdig.
  1. Lägg i vitkål och rör om i 1 min.
  2. Tillsätt ris och kecap manis eller sojablandningen och rör om snabbt tills riset har blandats ihop ordentligt med pastan och sojablandningen. Ha inte i riset för länge, det räcker med 1 minut under hög värme.
  3. Smaka av, tillsätt eventuellt salt om det behövs. Toppa med salladslök, koriander, stekt schalottenlök/rostad lök och servera med stektägg, räkchips och färska grönsaker.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *