Okonomiyaki – Japansk ”matpannkaka”

Den kända street food från Japan som både är otroligt god, smakrik och busenkelt att laga! ”Okonomiyaki” betyder ”grilla som du vill/gillar”.

Okonomiyaki (4 portioner)

ca 2,5 – 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg (vispat)
2 dl Dashi (japansk buljong)*
1 medeltstor spetskål (tunnt skivad)
4 salladslök (tunnt skivad)
2 tsk salt

*Jag gjorde en ”Katsuo Dashi” genom att koka upp vatten, stäng av värmen och in med Bonito flakes/Katsuobushi (torkad och rökt bonitofisk, se bild) och låt svalna! Alternativt kan ni använda vatten med fisktärningsbuljong eller bara vatten.

Klicka här för att se samtliga varianter av Dashi.

Garnityr/topping

torkad sjögräs
salladslök
Katsuobushi/Bonitoflakes

 Man kan toppa med lite vad man vill, tex örter, chark, sesamfrön etc.

Sås

4 msk ketchup
3 msk Worechestershiresås
2 msk ostronsås
1/2 msk socker
majonnäs (ringla över sist)

Torkat sjögräs, Rökt & torkad bonitofisk, "Kewpie" majonnäs
Worchestershiresås

Gör såhär:

  1. Gör såsen genom att blanda ketchup, Worechestershiresås, ostronsås samt socker.
  2. Förberedd spetskål, salladslök, vispat ägg, salt, bakpulver och dashi i en bunke.
  3. Häll i vetemjöl, lite i taget under omrörning tills ni får en önskad konsistens på smeten. 
  1. Stek sedan smeten till en ca 2 cm tjock pannkaka i olja (medelög värme) med locket på i ca 4-5 minuter eller tills du får en frasig stekyta som är gyllenbrun.
  2.  Vänd på pannkakan och stek i ytterligare 4-5 min till utan lock.
  3. Pensla på såsen, ringla över majonnäs och toppa med torkad sjögräs, salladslök samt Bonito flakes och servera!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *