Pad krapao gai – Holy/helig basilika wok på kycklingfärs

Det är inte alls konstigt att Pad krapao är mångas favoriter då det är otroligt gott och superenkelt att laga. Huvudingrediensen i denna rätt är ”Bai Krapao” som är holy/helig basilika. Holy basilika är inte samma ört som ”Thaibasilika” (”bai horapha” på thailändska) och blir därför inte riktigt samma rätt om man har Thaibasilika istället. Med det sagt kan det fortfarande vara gott med Thaibasilika i wok men som sagt så blir det inte samma rätt.

”Pad krapao” kan hittas på många Street foodhak runt om i Thailand. Äts oftast med ris och krispigt stekt ägg.

Pad krapao gai 2-3 portioner

400 gram kycklingfärs (ca 2 kycklingbröstfiléer)
3-4 röda Bird eye chili (eller efter preferenser, kan bytas ut mot andra typer av chili. Chilin blir mindre stark när man fräser) 
10 vitlöksklyftor
3 msk ostronsås
2 tsk mörk soja
2 tsk fisksås
2 tsk socker
8-10 stjälkar holy/helig basilika (endast blad, se bild)
1 msk olja (kan behövas mer)
valfri grönsak (jag använt mig av grovhackad paprika i receptet)
salt (vid behov)

Gör såhär:

  1. Mortla chili och vitlök tills ni får en pasta.
  2. Fräs chili/vitlökspastan i olja i en wok- eller stekpanna i hög värme tills ni får en härlig doft.
  3. Tillsätt kycklingfärs och rör om/woka tills kycklingen är 80% tillagad och tillsätt därefter paprika, ostronsås, fisksås, mörk soja och socker. Tillsätt mer olja om det är torrt.
  4. Rör om tills kycklingen är färdig, stäng av värmen helt och tillsätt holy/helig basilika och rör runt i 30 sekunder.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt salt vid behov. 
  6. Servera med ris.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *