Rissoppa med kycklingbullar

Det här är en riktigt comfort food för mig. Det här åt jag så ofta i Thailand, speciellt vid kallare dagar men även när jag var förkyld så var Rissoppa något man verkligen var sugen på. Riset kokas i en härlig kycklingfond med fräscha smaker och dofter från citrongräs, limeblad, ingefära kombinerad med med örter som gräslök, koriander samt färsk chili. Lägger man till rostade vitlök och chiliolja så är rätten oslagbar.

Rissoppa med kycklingbullar (4 portioner)

Kycklingbullar

2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk vitpeppar
2 tsk fisksås eller ljussoja

Fond/soppa

2 dl ris**
2 korianderrötter eller 4 korianderstjälkar
1 citrongräs
2 limeblad (kan skippas)
1 lök (grovhackad)
3 vitlöksklyftor (lättpressade)
ingefära (2 grovhackade bitar på ca 3 mm)
1/2 msk fisksås 
1/2 msk ljus soja
1/2 tsk vitpeppar
salt (efter preferenser)
1 hönsbuljongtärning (grönsaksbuljong är okej)
1 liter vatten (eller mer beroende på hur tjock ni vill att soppan ska vara)

**har ni rester av kokt ris så funkar det utmärkt. 2 dl okkoktris ger ca 5 dl ris.

Toppa med:

Måsten enligt mig:
färsk ingefära 
rostad vitlök
lime
gräslök/salladslök
koriander

Kan skippas men godare med än utan:
färsk chili och/eller chiliflakes
extra vit peppar
chiliolja 
saltad/sötad rättika 

Gör såhär:

  1. Har ni inte rester av kokt ris kan ni börja med att koka riset. Under tiden kan ni förbereda kycklingbullar och koka upp fond/soppa.
  2. Koka upp vatten med korianderrötter, citrongräs, limeblad, vitlök, lök, ingefära, vitpeppar och hönsbuljong. Låt sjuda i 10 minuter.
  1. Tillsätt kokta riset i soppan tillsammans med fisksås och ljus soja. Låt sjuda i 10 min till. 
  2. Under tiden, mixa kycklingfiléerna i en mixer tillsammans med resterande av ingredienser.
  3. Forma kycklingfärsen till små bollar, antingen med handen eller med hjälp av en sked och tillsätt dem i soppan. Låt soppan sjuda ytterligare tills kycklingbollarna är tillagade (innertemp på 72 grader).
  1. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås eller salt.
  2. Servera och toppa med mina rekommenderade tillbehör!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.