Thailändsk sojamarinerad entrecôte med syrlig och het sås med asiatiska örter – Crying Tiger (fråga inte om namnet haha).
Traditionellt äts denna rätt med klibbris, men går lika bra med japanskt rundkornigt ris.
Crying Tiger 2 personer
Marinad
2 entrecôte ca 2 cm tjocka 1 msk ostronsås 1 msk fisksås 1 tsk svartsoja/kinesisk soja/mushroom sauce (kan skippas) 1 msk honung 1/2 tsk salt
Sås
2 msk råa klibbriskorn (funkar med jasmin också) 1 msk tamarindpasta/tamarindsås 1½ msk fisksås ½ tsk chiliflakes (eller mer för mer hetta) 1 msk limesaft 2 msk koriander (finhackad) 2 schalottenlök (finhackad)
Marinad
Blanda ostronsås, fisksås, salt samt honung i en bunke.
Lägg i köttet och vänd runt dem så att marinaden fastnar på alla sidor av köttet samt massera lätt. Låt köttet vila medan ni fixar resten av rätten. Godast är att marinera dagen innan.
Gör såhär:
Sås
Rosta klibbriskorn tills de blir gyllenbruna.
Mixa/mortla tills kornen blir grovmalda (se bild )
Lägg de grovmalda kornen i en liten skål tillsammans med fisksås, tamarindsås, chiliflakes, limesaft, honung, koriander, schalottenlök och rör om. Malda riskornen ger en härlig doft och nötig smak.
Tillsätt en skvätt vatten om såsen blir för tjock.
Entrecôte
Tänk på att köttet ska vara rumstempererat när ni steker. Stek köttet på hög värme i en stekpanna med olja och smör. Stek tills ni får en fin stekyta och vänd på köttet och stek tills du får samma stekyta. För medium rare/medium är det mellan 52-54 grader på innertemperaturen.
Skär upp köttet och servera med japanskt rundkornigt ris med stekta grönsaker (t.ex. sockerärtor, sparris) och/eller färska grönsaker.