Friterade sötpotatisbollar – Kanom Kai nok kra ta

Dessa studsiga och frasiga sötpotatisbollar är verkligen snacks som påminner om min barndom. Dessa hittar du överallt på olika Street food-hörnor i Thailand. Dessa är gjorda på sötpotatisdegbollar som man friterar. Degen består mestadels av sötpotatis och tapiokamjöl som ger den här studsiga konsistensen. Jag vet att vissa blandar även vetemjöl men jag använder mig av rismjöl så receptet är glutenfritt och veganskt förstås.

Kanom – är en prefix som indikerar en sötsak, bakelse, kaka.
Kai nok kra ta – betyder ”vaktelägg” därav storleken på bollarna.

Sötpotatisbollar (4 portioner)

250 gram sötpotatis (en medelstor)
2,5 dl Tapiokamjöl (eventuellt mer)
3 msk rismjöl (kan bytas ut mot vetemjöl)
1 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Skala och ångkoka sötpotatis så pass länge att sötpoatisen ska kunna mosas lätt med gaffel (brukar ta ca 10 -15 min). Det är viktigt att ni ångkokar eftersom vi vill ha så lite vätska i degen som möjligt. Kan ni verkligen inte ångkoka så är det okej att koka, men tänk på att ni kan behöva mer tapiokamjöl. Låt svalna.
  2. Mosa sedan sötpotatisen.
  1. Blanda tapiokamjöl med rismjöl, socker, salt och bakpulver tillsammans med sötpotatismos till en deg. Degen ska inte vara för torr men inte heller för mycket vätska att det fastnar på dina händer. 
  1. Forma degen till små bollar. 
  2. Förbered kastrull med olja (minst 4 cm till botten för att undvika att degen fastnar i botten). Fritera i medelhög temperatur tills gyllenbruna. Det är viktigt att ni rör om bollarna konstant så att de inte fastnar i botten och att hela bollen är tillagad då de flyter upp på ytan efter ett tag. Jag rekommenderar att ni låter bollarna tillaga i 4-5 min för att de ska vara helt tillagade. Blir de gyllenbruna mycket tidigare så måste ni sänka värmen.
  3. Lägg bollarna på hushållspapper och servera! Jag tycker det är extragott att toppa med lite vaniljsocker!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *