Har ni lite japanskt-/sushiris och färsk lax över kan ni göra dessa laxtartar och bjuda gästerna på spännande och goda munsbitar till förrätt!
Spicy tonfisktartar med Crispy Rice
färsk tonfisk
japanskt rundkornigt ris/sushi ris
vatten (för att koka ris)**
olja (för fritering/stekning)
**Jag brukar bara använda känsla och ögonmått för att koka riset men en bra tumregel är 1 del ris för mellan 1,1 till 1,2 delar vatten!
Chilimajonnäs (en sats, öka efter behov)
1 dl majonnäs
1 msk Sriracha (eller efter preferenser)
1/2 tsk sesamolja
1/2 msk ljussoja/japansk soja
Toppa med:
Salladslök/gräslök
sesamfrö
Gällande färsk fisk!
🛑Man bör inte äta färsk rå fisk utan någon form av behandling på grund av risk för bakterie och parasiter. Därför bör man först kolla med sin fiskhandlare!
Gör såhär:
- Har ni inte överblivet ris kan ni koka upp vatten tillsammans med riset och när vattnet börjar kokas sänk värmen och låt sjuda tills riset är tillagat och vattnet reducerats. Låt riset sen svalna.
- Gör chilimajonnäs genom att blanda samtliga ingredienser.
- Fintärna tonfisken och blanda där efter med chilimajonnäs.
- Blöt ner händerna och forma riset till en fyrkantiga bitar i önskade storlekar/tjocklekar.
- Fritera eller stek riset (på alla sidor) tills gyllenbrun. Låt svalna.
- Lägg tonfisktartar på riset och toppa med och sesamfrö.