Stapelvaror – Sojor och såser

Stapelvaror DEL II. Sojor & såser. Man måste naturligtvis inte ha samtliga hemma. Jag kommer beskriva kort vad de olika sojor och såser kan vara bra till. Personligen har jag sagt att märke på produkterna spelar mindre roll.

  1. Oyster sauce (ostronsås): Du får umami, mycket smaker kombinerat lagom sälta samt lite sötma. Perfekt till marinad och all typ av wok.
  1. Fisksås: Min personliga favorit. Väldigt populär i det thailändska köket. Obs, mycket sälta i såsen. Doftar väldigt mycket ”fisk” så det är långt ifrån alla som gillar den. Men det räcker några droppar för att få den där ”umamin” alla pratar om.
  1. Black soy sauce – Skulle lägga denna i samma kategori med kinesisk soja, mushroom soy. Helt annan konsistens och aromer. Väldigt tjock i konsistens, mörk färg och används helst till marinader, soppor och grytor. Funkar även till wok och dippsås men man ska använda lite försiktigt och lite i taget.
  1. Ljus soja – Ljus soja är bra att ha med alla recept där ”soja” står listad som ingrediens. Jag skulle även sätta japansk soja i samma kategori
  1. Sötsursås – Gott som dippsås där jag ofta späder ut sötman med soja, lime och koriander…muums! Och ja min sesamkyckling är gjord på bl.a. sötsursås!
  1. Sriracha – Stark sås helt enkelt eller en stark variant på ketchup. Gott till dippsås eller där det behövs för hetta och syrlighet, tex i nudelsoppor. 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *