I mitt recept har jag kokosmjölk för att ge mochi den krämiga, nötiga kokossmaken men ni kan naturligtvis använda vatten.
Taiwanesisk Mochi (ca 6-7 st)
2,5 dl klibbrismjöl (glutinous rice flour)
1dl socker
1/2 tsk salt
2,5 dl kokosmjölk
1,5 msk rapsolja
ca 1 dl krossade jordnötter
Gör såhär:
- Blanda torra ingredienserna i en bunke, dvs klibbrismjöl, socker och salt.
- Om ni köper kokosmjölk på burk så är innehållet oftast separerat, värm därför mjölken några sekunder i mikrovågsugn och rör om.
- Tillsätt kokosmjölk och blanda till en smet. Tillsätt sedan olja och rör om.
- Ni kan antingen ångkoka smeten eller så kan ni bara köra bunken täckt med plastfolie i mikrovågsugn tills ni får en formbar deg. Börja med 1 minut och fortsätt med 20-30 sekunder i taget för att få en önskad konsistens.
- Låt degen svalna och förberedd ett fat med krossade jordnötter för att rulla bollarna i.
- När degen har svalnat så är det dags att knåda. Degen är väldigt klibbig så använd ätpinnar eller sked för att scoopa upp smeten till en plastfolie för knådning. Plastfolien gör att degen inte fastnar på bakbordet under knådningen.
- Forma sedan till en boll av önskad storlek.
- Rulla bollen i jordnötter. Upprepa för samtliga bollar.