Tapiocadumplings är verkligen en av mina absoluta favoriträtter från Thailand. Det är något som säljs överallt på streetfoodvagnar. I och med det är otroligt billigt så köpte vi oftast och aldrig lagade själv. Självklart idag när man är matnörd så är det bara att kavla upp ärmarna på med förkläde och går in i zen mode då dessa tapiokadumplings är så roligt att laga. Viktigast av allt, de är farligt goda!
”Sai neua” betyder fyllning med kött/nöt – men det går självklart bra med vegofärs tex
Tapiokadumplings (ca 20-25 bollar)
Dumplings
200 gram tapiokapärlor
vatten
Fyllning
150 gram köttfärs
2 vitlöksklyftor
1 korianderrot (finhackad)
1/2 tsk vitpeppar hel (eller 1/4 malen)
1 schalottenlök (finhackad)
0,5 dl inlagd rättika (söt) – finhackad
0,5 dl krossade jordnötter
3 msk palmsocker (finhackad)
0,5 msk fisksås
0,5 tsk svartpeppar
salt
Serveras med
salladsblad
färsk koriander
chili
vitlöksolja
Gör såhär:
- Häll tapiokapärlor i en skål och häll i vatten så att det precis täcker pärlorna. Lägg plastfolie över skålen och låt stå i 15-20 min. Pärlorna ska vara tillräckligt mjuka för att kunna klibba ihop sig till en boll.
Fyllning
- Mortla/mixa vitlöksklyftor, korianderrot samt vitpeppar till en slät pasta.
- Fräs pastan i en stekpanna tillsammans med schalottenlök i ca 1-2 msk olja tills det börjar dofta (låg- medelhög temperatur).
- Höj värme, tillsätt köttfärs och woka runt tills det får färg. Tillsätt sedan palmsocker, fisksås och svartpeppar. Sockret ska smälta och karamelliseras som sedan ska binda ihop fyllningen.
- Slutligen tillsätt inlagd rättika och krossade kortnötter och rör om i 30 sekunder.
- Smaka av och tillsätt eventuellt salt. Låt fyllningen svalna. Fyllningen ska smaka mycket då tapiokapärlorna är smaklösa.
Fylla dumplings
- forma färsen/fyllningen till småbollar i munsbitar. Gör klart detta steg med all fyllning innan ni börjar med nästa steg. Lägg samtliga bollar på en bricka eller stor tallrik.
- Scoopa upp en del av tapiokapärlor och lägg på din hand, platta till pärlorna.
- Lägg fyllningen mitt på tapiokapärlorna och vik in kanterna och jobba till en boll.
- Ångkoka sedan samtliga bollar i ca 10 min eller tills pärlorna är helt genomskinnliga. Glöm inte att pensla olja på ångkokaren eller bakplåtspappret så att bollarna inte fastnar.
- Ringla över lite vitlöksolja och servera med salladsblad, färska örter och chili!