Tempura på endast 3 ingredienser!

”Tempura” är ju väldigt känt inom det japanska köket. Det är mat som paneras och sedan friteras i olja. Det är väldigt vanligt att man gör det med diverse grönsaker och skaldjur. Frityrsmeten är väldigt enkelt och består endast av 3 ingredienser: mjöl, ägg och vatten. Vad många kanske inte vet är att denna teknik härstammar egentligen från Portugal och ordet ”Tempura” är ett låneord från portugisiska ”tempero”.

Det finns några traditionella dippsåser som man brukar servera till Tempura. Jag själv gillar att doppa Tempura i sötsursås och chilimajonnäs.

Tempurasmet (ca 4 portioner)

2 dl vetemjöl
2 dl vatten (iskallt vatten)
1 ägg 
Valfria grönsaker. Jag använde:
– lök
– zuccini
– minipaprikor
– sötpotatis
– salladsblad (faktiskt otroligt gott)
– aubergine

Gör såhär:

  1. Häll vetemjöl i en bunke.
  2. Vispa ägget ordentligt och blanda det kalla vattnet.
  3. Blanda vätskan med vetemjöl och rör om/vispa lätt. Det ska inte vara helt finvispat och tempurasmet ska ha lite klumpar kvar.
  1. Nu är det bara att förebereda grönsakerna, hacka de i den storleken ni vill ha och va konsekvent med att hacka de jämnstora så det blir lättare att hålla kolla på hur länge ni ska fritera dem.
  2.  Förberedd olja i en kastrull och ha i hög värme (170 grader). Om ni har ätpinne av trä kan ni lägga i oljan och om det bildas bubblor vid ätpinnen så är oljan redo.
  3. Har ni grönsaker som har lite mer vätska (tex auberginer) så kan det vara bra att först doppa i vetemjöl innan ni doppar i smeten för bäst resultat. Fritera grönsakerna i 3-4 min tills gyllenbrun. Fritera inte för många på en gång! Tänk även på att olika grönsaker kan ha olika tillagningstider.
  4. Lägg de på hushållspapper och servera med någon god dippsås. 
 

Rekommenderade artiklar

2 kommentarer

  1. […] Tempura på endast 3 ingredienser! – Recept – MY ASIAN … […]

  2. […] Tempura på endast 3 ingredienser! – Recept – MY ASIAN … […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *