Superenkel och god sallad med thailändska smaker! Ägget är både frasigt och fluffigt! Det är lite fritt fram vilka grönsaker ni vill ha med. Vanligast är det örter som koriander, salladslök och grönsaker som bladselleri, sallad, rödlök och tomat.
Thai äggsallad / Yam khai dao - 2 portion
2 ägg
1 rödlök (mediumstor)
1 salladslök (finhackad)
3 koriander (grovhackad)
3 bladselleri eller salladsblad (grovhackade)
1 vitlöksklyfta
1 chili – eller efter preferenser (för hetta, helst bird eye)
1/2 msk palmsocker (eller efter preferenser)
1/2 msk fisksås (kan bytas ut mot vegansk fisksås)
1,5 msk limesaft (ca 1 lime, eller efter preferenser)
en nypa salt
olja för fritering
Gör såhär:
- Stek ägg i rikligt med olja i hög temperatur för att få ägget fluffigt samt en frasig yta.
- Så fort ägget blir fluffigt ska ni sänka värmen. Vi vill varken ha för löst äggula eller bränna undersidan.
- När ägget är klart,låt det vila och föreberedd grönsakerna.
- Skär/hacka örterna, grönsakerna enligt min anvisning i början och lägg i en skål.
- Mortla vitlök, chili, palmsocker och tillsätt därefter limesaft, fisksås, en nypa salt i morteln och rör om ordentligt. Blandningen ska hällas i salladen.
- Lägg äggen på en tallrik eller ett fat, häll över blandningen (som du har mortlat) och toppa med örterna och grönsaker.
- Smaka av och servera som den är eller som en sidorätt.