Thai äggsallad – Yam khai dao

Superenkel och god sallad med thailändska smaker! Ägget är både frasigt och fluffigt! För vegetariskt alternativ kan ni byta ut fisksås till vegansk fisksås eller ljussoja. 

Thai äggsallad / Yam khai dao - 2 portion

2 ägg
1 rödlök/gullök (mediumstor)
1 salladslök (finhackad)
3 koriander (grovhackad)
2 tomater (hackad i klyftor)
3 bladselleri eller salladsblad (grovhackade)
1 vitlöksklyfta
1 chili – eller efter preferenser (för hetta, helst bird eye)
1/2 msk palmsocker (eller efter preferenser)
1/2 msk fisksås (kan bytas ut mot vegansk fisksås)
1,5 msk limesaft (ca 1 lime, eller efter preferenser)
en nypa salt
olja för fritering

Gör såhär:

  1. Stek ägg i rikligt med olja i hög temperatur för att få ägget fluffigt samt en frasig yta.
  2. Så fort ägget blir fluffigt ska ni sänka värmen. Vi vill varken ha för löst äggula eller bränna undersidan.
  1. När ägget är klart,låt det vila och föreberedd grönsakerna.
  2. Skär/hacka grönsakerna enligt min anvisning i början och lägg i en skål.
  3. Mortla vitlök, chili, palmsocker och tillsätt därefter limesaft, fisksås, en nypa salt i morteln och rör om ordentligt. Blandningen ska hällas i salladen.
  1. Skär ägget i lagom stora bitar (munsbitar) och lägg i skålen tillsammans med grönsakerna.
  2. Häll i blandningen (som du har mortlat) i skålen och rör om ordentligt. 
  3. Smaka av och servera som den är eller som en sidorätt.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.