På thailändska ”Gai pad med mamuang himapan” (ไก่ผัดเม็ดมะม่วงหิมพานต์) som betyder ”kycklingwok med cashew”.
Thai Cashew chicken (4 portioner)
4 kycklingfiléer
2,5- 3 dl cashew (helst naturell)
1 lök
4 vitlöksklyftor (pressad/finhackad)
1 stor paprika (lagom stora bitar)
3 salladslök (grovhackad)
torkad thai/bird eye chili (efter preferenser – valfritt)
olja
salt
Sås
2 msk ostronsås
1/2 msk fisksås
2 tsk mörk soja / kinesisk soja
1 msk ljus soja
2 tsk socker
Gör såhär:
- Blanda samtliga ingredienser till såsen i en skål. Såsen kommer att användas vid senare skede.
- Stek cashewnötterna samt torkad thai chili tills gyllenbrun och lägg åt sidan. Detta för att få godare, krispigare nötter och chili.
- Fräs vitlök i ca 2 msk olja i en wok- eller stekpanna i låg värme tills det börjar dofta.
- Tillsätt därefter kyckling och stek/woka i hög värme tills kycklingen fått stekyta och är nästan färdig (80%). Tillsätt mer olja vid behov.
- Tillsätt därefter lök, paprika, salladslök samt såsen, fortfarande i hög värme. Rör om/woka tills kycklingen är tillagad. Känns det för torrt kan ni tillsätta lite vatten.
- När kycklingen är färdig, stäng av värmen och tillsätt cashewnötterna och rör om snabbt. Smaka av och tillsätt eventuellt salt.
- Tillsätt slutligen torkade thai chili och servera med ris!