Thailändsk nudelsoppa /Thai beef noodle soup – Guay tiau Nam

Thai Nudelsoppa eller Kuay tiao nam är mustigare version av Pho med mörkare fond.

Jag använder oxlägg för att koka upp fonden. Vill ni ha lite mer rent och fint kött utan slask och slamsor kan kan ni använda bog eller fransyska som inte har lika lång tillagningstid. Det bästa är nog att kombinera båda, där ni använder den delen med ben och fett för att koka upp fonden och sen skär bog/fransyska i tunna skivor för att servera i soppan. Du får iaf mycket godare fond med ben och fett.

Nudelsoppa 3-4 personer

1-2 st skivad oxlägg med ben
1 nötbuljong (valfritt)
2 korianderrötter (Har ni inte korianderrötter använd 4-5 korianderstjälkar, alltså endast stjälkar och lämna bladen åt garnering)
2 klyftor vitlök (pressa lätt med kniv)
1 gullök
1 kanelstång*
1 stjärnanis*
1 kardemumma*
1 msk korianderfrö (valfritt)
1/2 – 1 msk salt
1 msk fisksoja
1½ msk Dark soy sauce(eller kinesisk soja)

2½ msk socker
400 gram risnudlar (jag föredrar 10mm).
Valfri grönsak:
böngroddar
bladselleri

*Ni kan även köpa en färdig påse soppkryddor (med de nämnda kryddor plus lite till) på asiatiska butiker. 

Garnering
Koriander
Gräslök
Lime
2 tsk krossade jordnötter
Extrastark chiliflakes och/eller färsk chili


Gör såhär:

  1.  Rosta kanelstång, stjärnanis, korianderfrö, kardemumma, korianderrötter i en kastrull (den som ni ska använda för att koka soppa) ett par minuter tills ni det börjar dofta.
  2. Häll i 1,5 liter vatten och koka upp köttet med korianderrötter, vitlöksklyftor samt gullök tillsammans med de rostade kryddorna i medelhög temperatur. Har ni inte korianderrötter så finhacka 4-5 stjälkar koriander, endast stjälkar och lämna bladen åt garnering. 
  3. Sänk värmen när soppan börjar koka och tillsätt fisksoja, Dark soy sauce och socker.
  4. Låt soppan sjudas i minst 2 timmar för att få köttet riktigt mört. Dessutom får du en riktigt god fond med riklig smak. Under tiden kan ni koka nudlar enligt förpackningen som ni sedan silar av med kallt vatten.
  5. När köttet har blivit mört, ta ut köttet och låt det svalna. Köttet från oxlägg brukar bara falla av när det är mört.
  6. Koka nudlar enligt förpackning.
  7. Smaka av soppan och smaksätt utifrån egna preferenser.  Förberedd en skål med nudlar, böngroddar, bladselleri och häll i soppan med kött.
  8. Slutligen toppa med koriander, gräslök, lime, krossade jordnötter, vitlöksolja och chiliflakes.
Vitlöksoljan ger otroligt fin doft och lyfter smaken i soppan så utelämna helst inte det! Här har jag recept på hur jag gjorde vitlöksoljan.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.