”Kaeng Panang” är en thailändsk gryta, inte helt olik Röd curry/Grön curry men med betydligt mindre vätska således betydlig tjockare gryta. Smaken påminner lite om Röd curry med mindre hetta, lite sötma och nötigare i smaken då man har malda jordnötter i currypastan. De färdigköpta currypastan innehåller dock ofast inte jordnötter, utan man kan tillsätta det själv. Jag har dock valt att skippa det steget.
Jag har valt att använda kyckling som protein i receptet men ni kan välja precis vad ni vill. Jag har även skippat grönsaker, men ni kan tillsätta grönsaker som bambuskott, paprika etc.
Panang curry (4 port)
2-3 msk currypasta
1 msk socker
2 tsk fisksås
400 gram kokosmjölk
3-4 kycklingfiléer
3 limeblad (för att tillsätta i grytan)
3 limeblad – tunnt skivade (för garnityr)
Gör såhär:
- Fräs currypastan i 3 msk olja i 2-3 min.
- Tillsätt kyckling samt lime blad och fräs i ytterligare några minuter till tills kycklingen har fått lite färg.
- Tillsätt därefter kokosmjölk, fisksås och socker.
- Låt sjuda tills kycklingen är helt tillagad i medelhög temperatur.
- Smaka av och tillsätt eventuellt salt eller mer socker.
- Garnera med limeblad och servera genast med ris