Thailändsk Röd Curry – Kaeng ped

”Kaeng Ped” / ”แกงเผ็ด” – är en klassisk thailändsk gryta, syskonet till Grön Curry (Kaeng khiao wan). Ni kan köpa currypasta på de flesta matbutiker men den jag personligen använder hittar ni på asiatiska matbutiker. 

Thai Röd Curry (4 port)

4 dl kokosmjölk
2-4 msk rödcurrypasta (efter preferenser, ju mer desto mer hetta)
3-4 kycklingbröstfiléer (hackad i munsbitar)
2 dl kycklingfond (eller blanda 2 dl vatten med 1 hönsbuljongtärning)
2 msk socker (eller efter preferenser)
2 msk fisksås (eller efter preferenser)
4 limeblad
1 röd/grön paprika
300 gram bambuskott
1/2 – 1 zuccini 
blad från 1-2 thaibasilika

Gör såhär:

  1. Skär grönsaker i munsbitar.
  2. Värm 1 dl kokosmjölk i en kastrull tills kokosmjölken reducerats. Tillsätt rödcurrypasta och fräs i 2-3 min.
  1. Tillsätt kyckling samt lime blad och fräs i ytterligare några minuter till tills kycklingen har fått lite färg.
  2. Därefter tillsätt resten av kokosmjölk, kycklingfond, grönsaker, fisksås och socker.
  3. Låt sjuda tills kycklingen är helt tillagad i medelhög temperatur. 
  4. Smaka av och tillsätt eventuellt salt eller mer socker/currypasta och servera genast med ris!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *