Vegetariska/veganska vårrullar

Vegetariska eller veganska vårrullar är både lätt att laga och otroligt gott, speciellt med sötsursås till. Ni ska även få lite tips på hur man ger sötsursåsen från din matbutik ett lyft!

25 st vegetariska vårrullar

50 st vårrulledeg (Spring Roll Pastry)* 
50 gram glasnudlar 
2 morötter (riven)
1/4 vitkål (strimla)
2 vitlöksklyftor (finhackad)
1 msk soja ljus soja
1/2 tsk salt
1 tsk peppar
1/2 tsk ingefärakrydda eller finhackad färsk ingefära

*Spring roll pastry hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten.
Smet att fästa vårrullarna med:

1 matsked mjöl
1 msk kallt vatten

Gör såhär:

Fyllning
  1. Koka glasnudlarna enligt förpackningsanvisning, sila av och skölj i kallt vatten så att de inte klibbar sig. Klipp sedan nudlarna med en kökssax. Låt nudlarna vila och förberedd grönsakerna.
  2. Förberedd stek/wokpanna. Fräs vitlök långsamt i olja (låg värme) och när vitlöken har fått lite färg, höj värmen och tillsätt morot och vitkål, stek under omrörning tills grönsakerna mjuknar en aning. 
  3. Tillsätt glasnudlarna och rör om.
  4. Tillsätt soja och resterande kryddor och ställ åt sidan. Låt fyllningen/woken svalna. Smaka av och tillsätt mer kryddor utifrån preferenser. 
Vårrullar

Dags för det roliga! Börja med att lägga ca en matsked av fyllningen på 2 st vårrulledeg (minska risken att den spricker när du friterar).

Täck resterande deg med en duk. 

 

Vik sedan mot mitten som på bilden.

Håll vårrullen stadigt och rulla den ett steg.

Vik kanterna, börja med ena sidan

Och andra sidan

Förberedd en skål med lite mjöl och vatten för att pensla på vårrulledegen som gör att vårullen ”limmas” fast.

Återigen håll vårrulledegen stadigt och slutligen rulla fram den sista biten. Nu är det bara att fritera tills ni får en gyllenbrun färg! Känner du att det är för många vårrullar – då går det utmärkt att frysa in vårrullarna, de håller sig i frysen upp till 3 månader. Ta fram dem för att tina i rumstemperatur en stund innan du friterar dem.

Servera med sötsursås. Har ni köpt sötsursås från matbutik kan du göra såsen ännu godare genom att tillsätta:

1 dl sötsursås
2 msk vatten (för att späda ut men kan skippas)
1 tsk fisksås
1/2 msk soja
lime
finhackad koriander
en skvätt Sriracha eller annan starksås/chiliflakes för hetta (kan skippas)

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *