Wonton äts ju traditionellt äts i en soppa i många delar av Kina. Men Wonton kan också serveras /ätas utan soppa. Detta är min egen variant på Wonton i en god chili/sojasås.
Och apropå såsen…ja den drack jag, så god var den. Jag har ångkokat mina Wontons men du kan också koka om du inte har ångkokare.
Wonton wrappers/deg finns i frysdisken på asiatiska livs och vissa matbutiker.
ca 30-35 st Wontons
Wontons
30-35 wontondeg 200 g kycklingfärs, eller valfri färs 2 msk gräslök/salladslök (finhackad) 2 msk koriander (finhackad) 2 klyftor vitlök (pressad) 1/2 tsk sesamolja (valfritt) 1 tsk soja 2 krm salt
Dippsås
1/2 dl japansk soja 2 msk risvinäger 1,5 msk vatten 1 tsk honung/socker 1 msk chiliolja (hemmagjord, eller tex Lao gan ma) 5 stjälkar koriander (finhackad) 1/2 msk sesamfrö 1 tsk ingefära (riven) 1 tsk lime eller efter preferenser (kan skippas)
Gör såhär:
Blanda ingredienserna till dippsåsen och rör om.
Blanda färsen med gräslök, koriander, vitlök, soja och salt.
Dags att fylla dina Wontons!
Börja med att lägga ca en tesked av fyllningen på degen
Vik sedan mot mitten som på bilden.
Håll degen stadigt och rulla den tills det är endast en liten bit kvar av toppen som på bilden.
Pressa fingrarna lite lätt som på bilden.
Dutta med lite vatten i ena kanten så att degen/wrappern kan limmas fast.
För att hjälpa dig med sista steget får ni en video där jag visar hur man viker wontons.
Sedan är det dags att tillaga wontons. Om ni ska koka dem så kokar ni tills dina wontons flyter upp på ytan.
Jag har valt att ångkoka. Väljer du att placera wontons på bakplåtspapper får du pensla bakplåtspappret lite lätt med olja så wontonsen inte fastnar. Gör även små hål så att ångan kan nå ut till hela ångkokaren. Det tar ca 10-13 minuter men det är bra att öppna en wonton och titta ifall kycklingen är färdig.
Lägg samtliga wonton i en tallrik, häll över såsen och servera!
[…] har ett annat recept med ångkokta wontons med dippsås, men wontons är supergoda när man friterar de med! Wontondegen blir frasig som gör att du får […]
[…] har ett annat recept med ångkokta wontons med dippsås, men wontons är supergoda när man friterar de med! Wontondegen blir frasig som gör att du får […]