Vem älskar inte Pad Thai? Det här det mest efterfrågade recept hos mig.

Hjärtat i Pad Thai är såsen som är otroligt lätt att göra. Naturligtvis så finns det olika variationer på Pad Thai beroender på vilken del av Thailand man befinner sig i. Pad Thai har man alltid räkor men jag har valt att göra med kyckling istället.

Ni kan alltid öka på mängden av såsen själv om det behövs. Allt beror lite på hur mycket nudlar ni har ni etc. Grunden till såsen är endast 3 element: ”syrligt, saltigt & sött”. I mitt recept kör jag endast tamarindpasta, fisksås + ostronsås och palmsocker*

*Till skillnad från palmolja produceras palmsocker naturligt på ett hållbart, miljövänligt sätt, eftersom träd underhålls för sin saft istället för att huggas ned.

Jag tycker personligen att det är bäst att laga 1-2 portioner åt gången i en normalstorlek wokpanna/stekpanna.

Pad Thai 1 portion

Sås
  • 2 msk tamarindpasta
  • 1 msk fisksås
  • 1/2 msk ostronsås (kan skippas)
  • 1,5 -2 msk palmsocker – finhackad (ska ni byta ut till vanlig strösocker skulle jag börja med lite mindre än en matsked då jag upplever att vanlig strösocker är sötare än palmsocker.
palmsocker
Pad Thai
  • 70 – 100 gram risnudlar (3 mm)
  • 1/2 kycklingfilé (munsbitar)
  • 1 schalottenlök (tunn skivad)
  • 1 vitlöksklyfta (lättpressad med sked. Jag tycker det ger mer smak än när man finhackar, plus att du minskar risken att bränna vitlöken)
  • 50 gram tofu (fast)
  • 2 msk inlagd/sötad rättika (sweet radish)
  • 2 msk torkade räkor – hel eller grovhackad (kan skippas)
  • 1-2 dl böngroddar
  • 1 stjälk kinesisk gräslök (hackad i 3 cm långa, skippa stjälken och ha bara den mjuka/tunna delen)
  • 1 ägg
  • 1 msk krossade jordnötter
  • olja
Garnityr / tillbehör
  • böngroddar
  • kinesisk gräslök
  • lime
  • chiliflakes

Gör såhär:

1. Blötlägg risnudlar i rumpstempererat vatten i 45 min – 1 timme tills nudlarna har mjuknat och inte längre är genomskinnliga. Koka inte nudlarna!!

  1. Preppa såsen genom att blanda ingredienserna  i en liten skål för att använda till senare skede.
  2. Förberedd en wok-/stekpanna och fräs kycklingfilé tillsammans med vitlök och schalottenlök i ca 2 msk olja i medeltemperatur så att vitlöken frigör så mycket doft och aromer. 
  3. När kycklingen är 70% tillagad, höj värmen och tillsätt tofu, inlagd rättika och torkade räkor. Woka/rör runt i 30 sekunder. Det är superviktigt att ni kör i hög värme när ni gör all typ av wok!
  4. Tillsätt nudlar tillsammans med såsen och woka tills all sås blandats ihop med nudlarna och resterande av ingredienserna. Känner ni att det är för torrt så tillsätt lite vatten.
  1. När nudlarna börjar bli mjuka, flytta allt åt sidan av pannan för att ge plats till ägget. Tillsätt 1/2 – 1 msk olja, kläck ägget i pannan och låt ägget ligga i 15-20 sekunder och sedan rör runt (scrambla) ägget tills ägget börja koagulera och blanda sedan resten med ägget.
  1. Lägg i böngroddar, kinesisk gräslök samt krossade jordnötter. Rör runt i en minut.
  1. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås och/eller socker vid behov. Servera med extra böngroddar, kinesisk gräslök, krossade jordnötter, chiliflakes och lime!

Rekommenderade artiklar

2 kommentarer

  1. Hej! Vilken tamarindpasta rekommenderar du? Det finns så många olika..

    1. Hej Nora! Du kan ta precis vilken du vill. Du kan bara köpa de på flaskor/burk där det är utan kärnor och redan utblandat med vatten. För de kan du tillsätta som smakhöjare direkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *