Salapao – Thai ångkokta buns med fyllning

Minns dessa Buns som igår. I Thailand kallar vi dem för ”Salapao” som jag är helt säker på härstammar från det kinesiska ”Xiopao/Siopao” 

I den regionen jag växte upp görs fyllningen lite annorlunda. Färsen kryddas med orientaliska/indiska kryddor pga influenser från de länderna och därav får ni min egen twist på rätten..

Jag älskar denna variant på fyllning då bullen blir saftig, kryddig och mustig. Men ni har fria tyglar att testa göra fyllningen på annat sätt eller åt det traditionella sättet med ingefära, soja, vitlök, salladslök, spetskål etc.

Salapao (10-12 st)

Deg

5 dl
1 tsk bakpulver
15 gram jäst
2 msk socker
0,5 tsk salt
4 msk olja
ca 1,5 – 2dl vatten

Fyllning

350 gram köttfärs
1 lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (finhackad)
1 tsk riven ingefära
3 tsk curry
1 tsk gurkmeja
olja
1 tsk salt
1 tsk soja
1/2 tsk socker

Gör såhär:

Deg
  1. Blanda ihop mjöl, bakpulver, smulad jäst, socker och salt. Rör om noggrant så att alla ingredienser blandas väl.
  2. Häll ner olja och därefter lite vatten i taget och arbeta ihop till en slät deg. Knåda i 5-10 min. Konsistensen ska vara elastisk och den ska inte fastna på händerna.
  3. Forma degen till en boll och låt den jäsa till dubbel storlek (ca 45-50 min)
Fyllning och resterande av stegen
  1. Fräs lök, vitlök, ingefära, curry och gurkmeja i 1-2 msk olja låg värme i 5 min i en stekpanna.
  2. Höj värme och tillsätt köttfärs, salt, soja samt socker och rör om tills köttet är tillagat. Tänk på att detta ska vara fyllning så det får inte bilda för mycket vätska, annars får ni öka värmen.
  1.  När degen har jäst färdigt, lägg då den på ett mjölat underlag och kavla ut till 3-5 mm tunn (ju tjockare desto fluffigare).
  2. Använd en stansring (minst 10 cm i diameter) för att trycka degen till små runda skivor. Har du inte stansring går det lika bra med ett glas eller annat runt du hittar hemma.
  1. Lägg ca 1 msk av fyllningen mitt på degen. Vik ihop kanterna och tryck ihop eller forma till en boll. Upprepa med samtliga degrundlar. I bild har jag vikt på ett annat sätt som är lite mer krävande.
  2. Ångoka dem i en ångkokare av bambu som du ställer över en stekpanna med kokande vatten i 7 min. Placera dina buns på oljad bakplåtspapper så att de inte fastnar (täppa inte till ångkokaren för mycket eftersom ångan måste kunna nå bunsen).

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *