Ni kanske inte är ett stort fan av Sardiner på burk med tomatsås, men använder man det som bas i Fried Rice som består av krispiga grönsaker, som sedan toppas med örter för fräschör, färsk chili för hetta, rostad lök för textur, lime för syra och sedan fullborda med frasigt friterat ägg vid sidan så är det faktiskt en riktigt god rätt.
Detta äts i många länder i Asien och jag har sett en del varianter på rätten.
Det är viktigt att ni faktiskt pressa lime och toppa med örter för att rätten ska bli komplett!
Testa receptet innan ni dömer säger jag
Sardine Fried rice (4 portioner)
3 burkar Sardiner i tomatsås (125 g)
Kokt ris (riset ska vara kallt)
4 ägg
3 vitlöksklyftor (finhackad)
1 gullök (tunnt skivad)
valfria grönsaker som kål, morot, paprika, tomater etc.
1 msk fisksås
1/2 msk ljus soja
2 tsk vitpeppar
salt (efter preferenser)
olja
lime
Garnityr
salladslök och/eller koriander
rostad lök (valfritt)
färsk chili/chiliflakes (valfritt)
Gör såhär:
- Fritera ägg i rikligt med olja i hög värme (om ni vill ha frasigt botten), lägg dem därefter på ett hushållspapper.
- Fräs lök och vitlök i wok-/stekpanna i ca 2 msk olja tills det doftar (2-3 min). Tänk på ert val av grönsaker, vissa kräver längre tillagningstid. I mitt fall så slänger jag även i morötterna i wokpannan i detta skede.
- Höj värme till hög och tillsätt sardinerna, fisksås, ljus soja, peppar och salt. Rör om/woka i 2-3 min.
- Tillsätt därefter ris under konstant omrörning i 2-3 minuter.
- Smaka av, toppa riset med örter, färsk chili, rostad lök och pressa över lite lime. Glöm nu bara inte friterade ägget!