Min huvudrätt för årets nyårsmeny är stekt entrecôte med Yakinikumarinad och sås, serveras med japanskt rundkornigt ris! Till denna rätt har jag gjort en enkel sallad av vitkål där jag blandar lite olivolja, lime och salt.
Entrecôte Yakiniku (4 portioner)
4 entrecôte (ca 2 cm tjock)
Sås/marinad
4 vitlöksklyftor (riven)
1 dl + 1 msk japansk soja/ ljus soja
2 msk risvinäger
2,5 msk brunt socker/socker
1/2 tsk sesamolja
1 tsk svartpeppar (malen)
1,5 msk sesamfrö
Garnityr
salladslök
koriander
Serveras med:
Japanskt rundkornigt ris (jaminris funkar också)
Gör såhär:
- Marinera köttet i marinaden och låt vila i minst 30 min. Under tiden kan man förbereda riset.
- Ta ut köttet och stek köttet på hög värme i en stekpanna med olja och smör. Stek tills ni får en fin stekyta (ca 2-3 min) och vänd på köttet, häll i resterande av marinaden och stek tills du får samma stekyta. För medium rare/medium är det mellan 52-54 grader på innertemperaturen.
- Skär upp köttet och toppa med salladslök och koriander.
- Servera med en valfri god sallad och japanskt rundkornigt ris.