Kao man gai – Thailändsk kyckling och ris

”Kyckling och ris” kanske inte låter som den mest spännande rätten i världen men jag kan säga att denna Thailändska Street Food-varianten av den kinesiska Chicken Rice (från Hainanprovins) är en av mina absoluta favoriträtter. ”Kao man gai” betyder ”fettigt ris & kyckling”. 

Såsen som är gjord av fermenterade bönor i huvudroll som är saltig, örtig och het (plus mycket umami) binder verkligen ihop resten av rätten bestående av ris, kyckling och soppa på kycklingfond som har en len och mild smak.

OBS

 1. Tänk på att inte tillsätta för mycket sälta i soppan eller riset då såsen redan är väldigt saltigt.
 2. Traditionellt brukar man koka upp fonden med med en hel kyckling men i mitt recept kommer jag att koka upp fonden med en kycklingklubba. 
 3. När man tillagar riset så fräser man vanligtvis vitlök i kycklingfett (med kycklingskinn) men ni kan ersätta det med vanlig rapsolja/matolja. Skinnet kan man sedan slänga eller äta.
 4. Riset och kyckling serveras ljummet medan soppan ska vara varm.

Kao man gai 3-4 portioner

Fond/soppa

1 kycklingklubba
1 kycklingfilé 
1 ingefära på 5 cm (tunnt skivad)
1 gullök / 3 salladslök
2 vitlöksklyftor (lätt pressad med sked/kniv)
1 korianderrot (kan ersättas med 3-5 korianderstjälkar)
1,5 liter vatten
1 tsk salt (eller efter behov)
1 msk ljussoja (eller efter behov)
1 tsk vegeta (valfritt eller efter behov)
1/2 msk socker (eller efter behov)

Ris

Kycklingskinn från kycklingklubban*
3 dl ris
6-7 dl fond/soppa
5 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk olja

*Används för att framställa kycklingfett. Kan bytas ut mot vanlig rapsolja.

Sås

3 msk Thai fermenterade sojabönor/soy bean paste (jag använder mig av märket ”Healthy Boy”)
3 vitlöksklyftor
5 korianderstjälkar (finhackad)
1,5 msk riven ingefära
2 msk vatten
2 msk lime
2 tsk socker
1 bird eye chili (eller annan valfri chili för hetta)

Ni kan krydda såsen hur ni vill. Beror också på hur saltigt ni vill ha det så ni behöver inte följa mitt exakta mått.

Gör såhär

 1. Koka upp fonden i en kastrull med samtliga ingredienser i 70 grader (vattnet ska inte bubblas). Det tar ca 35-40 min tills kycklingfilén når 70 grader innertemperatur och ca 45-50 minuter tills kycklingklubban får innertemperatur på 80 grader. 
 1. Under tiden, stek kycklingskinnet i den kastrullen ni ska laga riset i tills ni får ca 1-2 msk fett. Det är helt okej att tillsätta extra rapsolja om ni upplever att skinnet fastnar i kastrullen. Om ni vill kan ni steka skinnet hela vägen så att det blir knaprigt för att snacka med riset eller så kan ni slänga det.
 1. Fräs sedan vitlök i kycklingfettet tills gyllenbrun.
 2. Tillsätt sedan riset i kastrullen med och kycklingfonden/soppan som ni håller på att koka. I kastrullen bör ni alltså gyllenbrun vitlök i kycklingfett, ris och kycklingfond. Jag brukar koka upp vätskan och när vätskan har kokats sänker jag värmen och låter det puttra tills riset har tillagats.
 1. Kontrollera om kycklingen i soppan är färdig, ta ut och låt kyckling vila/svalna. Glöm inte att kycklingfilén tillagas snabbare. Ta bort fettlager som bildats pga kycklingen.
 2. När riset och soppan är färdig kan ni göra såsen genom att mixa/mortla ingredienserna. Det är inte ett måste att såsen ska vara slät. Det är en smaksak.
 1. Skär upp kycklingfilén och kycklingklubban och servera med såsen, soppan samt färska grönsaker (vanligast med gurka och koriander).

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *