Japansk curry – Kare Raisu

Jag som är mest bekant med thailändska grytor måste säga att jag blev paff över hur god den japanska currygrytan faktiskt är. Japansk curry är mild och har toner av sötma. Curryn älskas av de flesta barnen i Japan pga den milda smaken. Den hemliga ingrediensen är äpple. Det är vanligt att använda äpple i det japanska köket för att ge sötma till maten.

Ni kan välja vilket protein ni vill ha. I mitt recept har jag använt mig av kyckling. Passar bra till japanskt ris/jasminris och kyckling katsu.

Japansk curry 4 portioner

Currypasta

25 gram smör
2 msk vetemjöl
1 msk currypulver
1 msk garam masala

Gryta

1-2 kycklingfiléer (munsbitar)
1 gullök (finhackad)
2 klyftor vitlök (finhackad)
1 tsk tomatpuré 
1 dl äpple (rivet)
1 morot (hackad i grova bitar)
2 potatisar (hackad i grova bitar)
1 tsk honung
2 msk japansk-/ljus soja
olja
0.75 – 1 liter vatten 
salt 

Gör såhär:

  1. Fräs vitlök, lök och tomatpuré i ca 2-3 msk olja i en kastrull tills ni får lite färg.
  2. Tillsätt vatten, morot, potatis, äpple, soja och honung. och låt puttra utan lock i 40 minuter. Under tiden förberedd basen till currygrytan.
  1. Nu är det dags att göra basen till grytan, dvs currypastan. Börja med att smälta smör i en annan kastrull i låg värme.
  2. Tillsätt sedan vetemjöl och vispa konstant tills ni får en gyllenbrun färg. Det är viktigt det inte är för hög värme samt under omrörning så att mjölet inte klumpar sig.
  1. Stäng av värmen och tillsätt currypulver och garam masala och rör om tills allt blandas ihop ordentligt.
  1. Stek kyckling i ca 2 msk olja i hög värme endast tills ni får färg. 
  2. När grytan har fått puttra i 40 minuter, tillsätt då currypastan och kycklingen, rör om och låt puttra i 10 minuter till eller tills kycklingen är färdig (innertemperatur på 72 grader).
  3. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt. Är curryn för tjock kan ni tillsätta lite vatten. 
  4. Servera med ris.

Rekommenderade artiklar

3 kommentarer

  1. Denna curryn var jättegod! Jag kommer laga den ofta. Tack för receptet! Några saker jag tänkte på:
    – är det inte bra att låta grytan koka först och sedan börja med currypastan och steka kycklingen? Eftersom den ska koka 40min innan kyckling och curry läggs i.
    – i receptet står det att kycklingen ska få stekyta,men då är den helt färdig stekt , eller menar du bara att den ska få färg och inte vara rå?
    – det står att det är 2 portioner men det var nog till nästan 4 vuxna 🙂

    1. Hej tack för en bra feedback och vad roligt att du tyckte curryn var god!🥰

      Ja du det är inte alltid lätt att uppskatta portion hehe men jag ska ändra till ”3-4 portioner”.

      Jo egentligen kan du börja med att koka upp själva grytan, det var rätt bra feedback så jag ska nog ändra ordningen på det.

      Gällande kyckling så stekte jag i hög värme värme tills jag fick stekyta och då var de inte helt tillagade. Blir dina kycklingbitar tillagade så bara lägg in dem i grytan senare dvs när allt är färdigt. Tanken är att det ör godare med att ge kyckling färg/Stekyta än att bara slänga in de råa i grytan. Hoppas det är svar på frågan 😊

      Tveka inte att höra av dig om det är något mer 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.