Bua Loy – ”Flytande lotusblommor”

Buay Loy görs på deg av klibbris mjöl (glutinous rice flour). Traditionellt blandas degen oftast med sötpotatis, pumpa, taro och i vissa fall bara med naturliga färger eller extrakt.

Mitt recept är med sötpotatis (som ger de orangea bollarna på bilden) och saft från pandanblad (de gröna). Istället för pandanblad kan ni använda saft från rödbetor eller bara tillsätta hushållsfärg eller valfri naturlig färg. Pandanblad kan hittas på asiatiska butiker som ger en härlig doft och nötig/krämig smak.

Denna efterrätt är både vegansk och glutenfri.

Bua Loy 4 personer

Bua Loy med sötpotatis

1/3 av en medelstor sötpotatis
ca 1,5 dl klibbrismjöl* (glutinous rice flour) eller tills ni får en formbar deg utan att det klibbas.

*För 1 dl klibbrismjöl ger ca 2 portioner.

Bua Loy med pandanbladsaft

4 pandanblad
1,5 dl klibbrismjöl (glutinous rice flour)
ca 2 dl vatten

Sås

400 ml kokosmjölk
1 dl socker
½ tsk salt
3 pandanblad (valfritt)

Gör såhär (degen):

Med sötpotatis
  1. Skala och koka sötpotatis tills den är mjuk och mosa när den har svalnat.
  2. Lägg sötpotatismosen i en bunke tillsammans med klibbrismjöl och knåda till en formbar deg. Degen ska inte fastna i handflatan. Tillsätt mer mjöl om degen är för blöt.
Med pandanbladssaft
  1. Klipp pandanblad till mindre delar på ca 2 cm för att mixa.
  2. Mixa pandanblad med vatten och sila vätskan för att få bort rester frå bladet.
  3. Lägg klibbrismjöl i en bunke och blanda ner pandanbladssaft i degen lite i taget tills det blir en formbar deg. Ni kommer inte att behöva all saft för 1 dl mjöl. 
  1.  Rulla degen till små bollar. Degen ska vara lagom klibbig och om den är för torr så kommer det vara formbar och degen bara faller av. Upplever ni det ska ni tillsätta mer pandanbladssaft.
  1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i bollarna tills de flyter upp på ytan.
  2. Lägg de färdiga bollarna i kallt vatten direkt.
  3. Koka upp 4 dl kokosmjölk med pandanblad i medelhög värme. Kokosmjölk ska inte koka!
  4. Tillsätt socker och salt och rör om tills allt smälter ihop.
  5. Sänk värmen till låg, lägg bollarna i kastrullen och rör om i 5 minuter till.
  6. Servera direkt!

Behöver ni extra hjälp? Kolla videon på min instagram

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *