Pla rad prik – krispig fisk med chilisås

”Pla rad prik” är en rätt som görs på fisk (oftast hel fisk som man djupfriterar) som toppas med kryddig, het och syrlig sås. Denna rätt är otrolig god och görs på väldigt få ingredienser. Serveras med ris eller varför inte som tillbehör till sallad.

Pla rad prik för 2 personer

2 laxfiléer
4 vitlöksklyftor 
5 stjälkar koriander – finhackad (bara stjälkar och rötter om ni har, spara blad till garnityr)
1/2 liten tomat finhackad
1/2 msk tamarindpasta (har ni inte, använd limesaft från 1 hel lime)
1/2 thai chili också kallas för ”Bird eye” – finhackad (annars kan ni ta valfri chili)
1 msk socker/honung
1/2 msk fisksås
ca 1/2 tsk salt (ni kan börja med mindre och öka utifrån behov)
1/2 dl vatten

Serveras

ris och/eller sallad (tomat passar otroligt bra!)

Garnityr

gräslök/salladslök
koriander

Gör såhär

chilisås
  1. Mixa vitlöksklyftor, koriander, chili, tomat tillsammans med vatten, salt, fisksås, socker och tamarindpasta slät.
  1.  Koka upp såsen tills vattnet har reducerats till hälften. Se bild. Låt såsen vila.
  1. Stek laxfilé i hög värme för att få ordentlig stekyta på båda sidorna. Observera att jag inte kryddar laxfilén.
  2. Häll upp såsen på laxfiléerna och toppa med gräslök samt koriander och servera med ris och/eller grönsaker. Färska tomater känner jag är ett måste till denna rätt!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.