Tom kha gai – Syrlig Thai galangalsoppa

”Tom kha gai” (ต้มข่าไก่ på thiländska). Ordet ”kha” betyder galangal. Det innebär att just galangal spelar huvudrollen i denna rätt. Soppan betraktas som ganska krämig och syrlig.

Tradionellt brukar man inte tillsätta tomater men jag tillsätter gärna lite tomater för mer syra och friskhet.

 

Tom kha gai för 4 personer

2 st kycklingbröstfilé (munsbitar)
1 stor galangarot eller 2 små
3 stjälkar citrongräs
5 citronblad (helst färska, annars funkar även torkade)

2 korianderrötter (valfritt, annars funkar 5-10 stjälkar)
2 klyftor vitlök (lättpressad)
2,5 dl kokosmjölk
½ liter kycklingfond (eller ½ vatten med hönsbuljongstärning)
2 tomater – i klyftor (valfritt)
1 lök (tunt skivad)
4-5 champinjoner (skivad)
1/2 msk fisksås
1/2 msk salt
2 msk socker
limesaft från 1 lime (eller efter preferenser)
1 thai chili/bird eye eller annan valfri chili för hetta

Serveras med

Ris eller risnudlar

Gör såhär:

  1. Hacka galangarot i tunna skivor på ca 3-5 mm, citrongräs i 3-4 jämna bitar diagonalt. Pressa gärna citrongräs med en mortel eller kniv för att frigöra mer aromer.
  2. Koka upp kycklingbuljong i en kastrull tillsammans med galanga, citrongräs, korianderrötter och vitlöksklyftorna. Jag börjar med låg temperatur (med lock på) för att låta allt kokas upp långsamt. På detta sätt får man ett djup i soppan.
  3. Tillsätt samt tomater och kyckling när vattnet börja koka och rör om och låt stå tills kycklingen är halvfärdig.
  4. Tillsätt sedan lök, champinjoner, kokosmjölk, chili, fisksås, salt och socker. Viktigt att inte koka kokosmjölken i för hög temperatur. Då blandas kokosmjölken in fin med soppan och man får den fina mustigheten utan att kokosmjölksmaken tar över. Låt puttra i 5-7 min eller tills kycklingen är färdig.
  5. Tillsätt lime och rör om.
  6.  Smaka av och smaksätt efter behov. Smakbilden ska vara mycket syrlighet, lagom sälta och sötma och lite hetta.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *