”Tom kha gai” (ต้มข่าไก่ på thiländska). Ordet ”kha” betyder galangal. Det innebär att just galangal spelar huvudrollen i denna rätt. Soppan betraktas som ganska krämig och syrlig.
Tradionellt brukar man inte tillsätta tomater men jag tillsätter gärna lite tomater för mer syra och friskhet.
Tom kha gai för 4 personer
2 st kycklingbröstfilé (munsbitar)
1 stor galangarot eller 2 små
3 stjälkar citrongräs
5 citronblad (helst färska, annars funkar även torkade)
2 korianderrötter (valfritt, annars funkar 5-10 stjälkar)
2 klyftor vitlök (lättpressad)
2,5 dl kokosmjölk
½ liter kycklingfond (eller ½ vatten med hönsbuljongstärning)
2 tomater – i klyftor (valfritt)
1 lök (tunt skivad)
4-5 champinjoner (skivad)
1/2 msk fisksås
1/2 msk salt
2 msk socker
limesaft från 1 lime (eller efter preferenser)
1 thai chili/bird eye eller annan valfri chili för hetta
Serveras med
Ris eller risnudlar
Gör såhär:
- Hacka galangarot i tunna skivor på ca 3-5 mm, citrongräs i 3-4 jämna bitar diagonalt. Pressa gärna citrongräs med en mortel eller kniv för att frigöra mer aromer.
- Koka upp kycklingbuljong i en kastrull tillsammans med galanga, citrongräs, korianderrötter och vitlöksklyftorna. Jag börjar med låg temperatur (med lock på) för att låta allt kokas upp långsamt. På detta sätt får man ett djup i soppan.
- Tillsätt samt tomater och kyckling när vattnet börja koka och rör om och låt stå tills kycklingen är halvfärdig.
- Tillsätt sedan lök, champinjoner, kokosmjölk, chili, fisksås, salt och socker. Viktigt att inte koka kokosmjölken i för hög temperatur. Då blandas kokosmjölken in fin med soppan och man får den fina mustigheten utan att kokosmjölksmaken tar över. Låt puttra i 5-7 min eller tills kycklingen är färdig.
- Tillsätt lime och rör om.
- Smaka av och smaksätt efter behov. Smakbilden ska vara mycket syrlighet, lagom sälta och sötma och lite hetta.