Fantastisk god currygryta som är något mildare och sötare än syskonet ”Röd curry” ananasbitar som badar i den krämiga curryn. Perfekt för de som älskar currygrytor men vill ha något med mindre hetta och mer sötma. Vanligtvis görs denna gryta med räkor men jag använder kyckling i detta recept.
Ni kan köpa currypasta på de flesta matbutiker men den jag personligen använder hittar ni på asiatiska matbutiker.
Thai Ananasgryta (4 port)
4 dl kokosmjölk
2-3 msk rödcurrypasta (efter preferenser, ju mer desto mer hetta)
300 gram ananas
3-4 kycklingbröstfiléer (hackad i munsbitar)
2 dl kycklingfond (eller blanda 2 dl vatten med 1 hönsbuljongtärning)
3 msk socker (eller efter preferenser)
2 msk fisksås (eller efter preferenser)
4 limeblad
salt (vid behov)
Valfria grönsaker – jag använde:
minimajs och lök (ni kan använda tex paprika, bambuskott)
Gör såhär:
- Skär grönsaker i munsbitar.
- Värm 1 dl kokosmjölk i en kastrull tills kokosmjölken reducerats. Tillsätt rödcurrypasta och fräs i 2-3 min.
- Tillsätt kyckling samt lime blad och fräs i ytterligare några minuter till tills kycklingen har fått lite färg.
- Därefter tillsätt resten av kokosmjölk, kycklingfond, fisksås och socker.
- Tillsätt grönsaker och ananas. Krama ur saften på ananasbitar ordentligt. På så sätt kan ananasen suga åt sig currysåsen. Saften ska ni också tillsätta i grytan.
- Låt sjuda tills kycklingen är helt tillagad i medelhög temperatur.
- Smaka av och tillsätt eventuellt salt eller mer socker/currypasta och servera genast med ris!