Thai Ananasgryta – Kaeng kua sapparod

Fantastisk god currygryta som är något mildare och sötare än syskonet Röd curry ananasbitar som badar i den krämiga curryn. Perfekt för de som älskar currygrytor men vill ha något med mindre hetta och mer sötma. Vanligtvis görs denna gryta med räkor men jag använder kyckling i detta recept. 

Ni kan köpa currypasta på de flesta matbutiker men den jag personligen använder hittar ni på asiatiska matbutiker. 

Thai Ananasgryta (4 port)

4 dl kokosmjölk
2-3 msk rödcurrypasta (efter preferenser, ju mer desto mer hetta)
300 gram ananas
3-4 kycklingbröstfiléer (hackad i munsbitar)
2 dl kycklingfond (eller blanda 2 dl vatten med 1 hönsbuljongtärning)
3 msk socker (eller efter preferenser)
2 msk fisksås (eller efter preferenser)
4 limeblad
salt (vid behov)
Valfria grönsaker – jag använde:
minimajs och lök (ni kan använda tex paprika, bambuskott)

Gör såhär:

  1. Skär grönsaker i munsbitar.
  2. Värm 1 dl kokosmjölk i en kastrull tills kokosmjölken reducerats. Tillsätt rödcurrypasta och fräs i 2-3 min.
  3. Tillsätt kyckling samt lime blad och fräs i ytterligare några minuter till tills kycklingen har fått lite färg.
  4.  Därefter tillsätt resten av kokosmjölk, kycklingfond, fisksås och socker.
  5. Tillsätt grönsaker och ananas. Krama ur saften på ananasbitar ordentligt. På så sätt kan ananasen suga åt sig currysåsen. Saften ska ni också tillsätta i grytan.
  6. Låt sjuda tills kycklingen är helt tillagad i medelhög temperatur. 
  7. Smaka av och tillsätt eventuellt salt eller mer socker/currypasta och servera genast med ris!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *