Sago/Tapiokapudding med majs och kokosmjölk – Sago piak kao pod

Gillar ni inte kokosmjölk så är inte thaimat och dessert för er. Men älskar ni kokosmjölk och vill ha ett veganskt och glutenfritt recept så kommer ni att älska denna efterrätt. Efterrätten är gjord på kokta Sago- eller Tapiokapärlor som har en konsistens som pudding. Majs bidrar till annan textur, smak och doft samt kokosmjölk som kokats upp med pandanblad är både aromatisk och fantastiskt god!

Egentligen är ”Sago” och ”Tapioka” är två olika råvaror (sagopalm resp kassava) men jag har sett att man kan använda både och då de smakar nästan identiskt. Namnet på thai så är det uppenbart att det är Sagopärlor man egentligen använder. Sago/Tapiokapärlor kan ni hitta på asiatiska livsmedel. 

Efterrätten ska serveras ljummet.

4 portioner

1 dl sago/tapiokapärlor
1 dl socker
4 dl vatten
1 dl majs
2 pandanblad (kan skippas men blir inte alls lika gott!)

kokosmjölksås

2 dl kokosmjölk
1/2 dl socker
1/4 – 1/2 tsk salt
1 tsk maizenamjölk 

Gör såhär

  1. Skölj sago/tapiokapärlor en gång.
  2. Koka upp vatten med pandanblad i. När vattnet börjar kokas, ta bort pandanbladet (den ska användas till såsen igen) och tillsätt socker och rör om.
  1. Tillsätt sago/tapiokapärlor, socker samt salt och rör om tills pärlorna blir genomskinliga/ transparanta. Ni vill inte ha för hög värme då det kan bli torrt så kör i lägre temperatur.
  1. Tillsätt majs och rör om i 1-2 min. 
  2. Låt svalna.
kokosmjölksås
  1. Koka upp kokosmjölk med pandanbladet.
  1. Så fort koksmjölken har blivit varm tillsätt socker, salt och maizenamjöl. För att undvika att maizenamjölet ska klumpa sig så vispa/blanda med lite vatten innan ni tillsätter i varma kokosmjölken. Rör om ordenligt.
  2. När vatten börja kokas kan ni stänga av värmen. Ni kan låta såsen svalna.
  3. Servera puddingen med såsen ljummet.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *