Jag undrar varför jag inte gjort denna rätt oftare. Busenkelt och går riktigt snabbt. Lite tålamod med riset bara sen har ni en god lunch!
Jag rekommenderar att ni har färska grönsaker (mer än min i bild iaf hehe) samt toppa med lite rostad vitlök/lök och sesamfrö! Självklart pressa lite lime över cause lime is awesome!
Spicy Tuna Bowl (4 portioner)
400-500 gram färsk tonfisk
3 dl majonnäs
3 msk sriracha (eller efter preferenser)
2 tsk sesamolja
1 msk ljus soja/japansk soja
salt (efter preferenser)
6 dl japanskt rundkornigt ris
ca 7 dl vatten (för att koka ris)**
**Jag brukar bara använda känsla och ögonmått för att koka riset men en bra tumregel är 1 del ris för mellan 1,1 till 1,2 delar vatten!
Gällande färsk fisk!
🛑Man bör inte äta färsk rå fisk utan någon form av behandling på grund av risk för bakterie och parasiter. Därför bör man först kolla med sin fiskhandlare!
Tillbehör/toppa med:
valfria grönsaker
salladslök
rostad vitlök/lök
sesamfrö
lime
Gör såhär:
- Koka japanskt ris. Koka upp vattnet tillsammans med riset och när vattnet börjar kokas sänk värmen och låt sjuda tills riset är tillagat och vattnet reducerats.
- Blanda majonnäs med soja, sesamolja och eventuellt lite salt om det behövs.
- Skär tonfisk i små munsbitar och blanda fisken sedan med såsen från förra steget.

- Servera riset tillsammans med tonfiskröran, färska grönsaker och toppa med salladslök, rostad vitlök, sesamfrö och pressa över lite limesaft.

