Det här är nog världens enklaste rätt med auberginer. Härlig textur på auberginen, god tjock glaze med mycket umami och såklart med asiatiska smaker som alltid! Utöver aubergin kan ni använda vilka grönsaker ni vill, men jag skulle rekommendera paparika, svamp. Jag slängde ihop något med det jag hittar i kylen vilket får bli morot och purjolök just denna gång!
Servera med kokt jasminris…mums!
Och ja… det tog 20 min
Auberginer med umamiglaze (4 portioner)
2 auberginer (mellan stor)
5 vitlöksklyftor (finhackad/pressad)
1/2 msk riven ingefära
salt
olja
2 paprika (grovhackad)
5-7 champinjoner
eller andra valfria grönsaker
Sås
3 msk ljus soja
2 msk ostronsås
2 msk vinäger
2 tsk maizenamjöl
3 msk brunt socker
3 msk vatten
1 tsk sesamolja
Garnityr/tillbehör
koriander
salladslök
sesamfrö
Servera med:
ris
Gör såhär:
- Blanda samtliga ingredienser till såsen.
- Hacka auberginerna i lagom stora bitar och ångkoka i ca 15 min eller tills auberginerna är lagom mjuka.
- Fräs vitlök samt ingefära i 1-2 msk olja i låg värme tills det börjar dofta.
- Höj värmen och tillsätt grönsakerna. Ni bör tänka på tillagningstiden beroende på vad ni använder för råvaror. I mitt fall behöver morot tillagas tidigt då det tar lite längre tid. Auberginerna tillsätter ni sist.
- Tillsätt såsen och när såsen börjar koka tillsätt då auberginer och rör om tills såsen har reducerat lite och blivit en tjock glaze.
- Smaka av och tillsätt eventuellt salt och toppa sedan med sesamfrö och örter. Servera med ris!
