Thai biffsallad – Nam Tok Neua

”Nam Tok Neua” betyder ”vattenfallsbiff”. Tyvärr har jag ingen rolig kuriosa angående namnet, men salladen är helt fantastisk och påminner väldigt mycket om Laab. Väldigt syrlig, het, nötig och mycket örter. Nötiga smaken kommer från ”Khao kua”, rostat och malet klibbriskorn. Det är helt okej att använda jasminris.

Salladen är god som den är eller med klibbris eller ris. I mitt recept har jag använt fransyska men ni kan använda oxfilé eller något med högre fetthalt som tex entrecôte.

Thai biffsallad 2-3 portioner

2 msk riskorn (klibbris eller jasmin)
1/2 citrongräs (valfritt – för att rosta med riset)
1 limeblad (valfritt – för att rosta med riset)
300 gram fransyska
1,5 msk olja
en nypa salt
1 msk fisksås
1,5 – 2 msk lime
1 liten gullök (tunnt skivade)
1 schalottenlök (tunnt skivade)
7-10 stjälkar koriander (grovhackat)
5 stjälkar mynta (endast blad)
1 salladslök (tunnt skivade)
chiliflakes (efter preferenser)

Servera med
klibbris eller jasminris
valfri salladsblad

Gör såhär:

  1.  Börja med att rosta riskornen i en torr stekpanna tillsammans med limeblad och citrongräs i medelhög – hög värme tills kornen blir gyllenbruna. Ni kan rosta riset tillsammans med limeblad och citrongräs eftersom det ger otroligt mycket aromer och doft, men absolut inget måste. När riskornen har blivit gyllenbruna, mortla eller mixa de tills ni får grovmalen textur.
  1. Salta och peppra köttet generöst och stek köttet i olja i medel temperatur i ca 2-3 minunter eller tills ni får önskad innertemperatur. Jag har 50 grader för medium/medium rare.
  2. Skär upp köttet i lagom tunna skivor och lägg i en skål och blanda i fisksås, lime, lök, schalottenlök, koriander, salladslök, mynta och rör om ordentligt.
  1. Tillsätt chiliflakes och rostade riskorn efter preferenser. Om allt inte ska ätas upp ska all riskorn inte tillsättas eftersom att riskornen suger upp all saft och blir väldigt mjuka. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/fisksås och lime.
  1. Servera med salladsblad och/eller ris.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *