Laab / Larb – thailändsk kryddig & syrlig färssallad

Denna rätt kan göras med alla typer av färs. Naturligtvis kan du använda vegofärs. Personligen tror jag att quorn färs är bäst lämpad för denna rätt. I mitt fall har jag använt kycklingfärs och det är vad man i Thailand kallar för ”Laab/Larb Gai”. 

Tricket som gör salladen otrolig fyllig och nötig är malet rostat klibbriskorn. I mitt recept har jag använt mig av klibbris men ni kan rosta jasminris. Skillnaden är bara att klibbriskorn är mer puröst.

Traditionellt äts salladen med klibbris och färska grönsaker/örter. Har ni inte klibbris kan ni återigen servera salladen med jasminris.

Laab/Larb 2-3 portioner

2 msk riskorn (klibbris eller jasmin)
1/2 citrongräs (valfritt – för att rosta med riset)
1 limeblad (valfritt – för att rosta med riset)

300 gram kycklingfärs (2 kycklingfiléer)
olja (för att steka köttet)
en nypa salt
grovmalen svartpeppar
1 msk fisksås
1,5 – 2 msk lime
1 schalottenlök (tunnt skivade)
7-10 stjälkar koriander (grovhackat)
5 stjälkar mynta (endast blad)
1 salladslök (tunnt skivade)
chiliflakes (efter preferenser)

Servera med
klibbris eller jasminris
valfri salladsblad

Gör såhär:

  1.  Börja med att rosta riskornen i en torr stekpanna tillsammans med limeblad och citrongräs i medelhög – hög värme tills kornen blir gyllenbruna. Ni kan rosta riset tillsammans med limeblad och citrongräs eftersom det ger otroligt mycket aromer och doft, men absolut inget måste. När riskornen har blivit gyllenbruna, mortla eller mixa de tills ni får grovmalen textur.
  1. Tillaga färsen i en stekpanna i olja i medelhög värme. Rör om och låt färsen tillagas utan att få någon färg/stekyta. Det tar ca 7-10 min.
  2. Häll färsen i en skål och blanda i fisksås, lime, schalottenlök, koriander, salladslök, mynta och rör om ordentligt.
  1. Tillsätt chiliflakes och rostade riskorn efter preferenser. Om allt inte ska ätas upp ska all riskorn inte tillsättas eftersom att riskornen suger upp all saft och blir väldigt mjuka. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/fisksås och lime.
  2. Servera med salladsblad och/eller ris. I Thailand är det populärt att toppa med stekt chili!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.