Bao buns – kinesiska ’Steamed buns’

I mina buns har jag valt att ha krispig kyckling samt chilimajonnäs som sås/dressing. Du har egentligen ganska fritt spelrum på din tolkning och vad du vill ha i bunsen. Det kan exempelvis vara tempuraräkor och om du vill köra veganskt kan du ha friterad tofu.

Bao buns ca (10-12 st)

Deg
5 dl vetemjöl
ca 1,5-2 dl vatten
25 gram jäst (färsk)
½ tsk salt
2 msk socker
1 tsk bakpulver
4 msk olja 
Olja för att pensla bunsen
Krispig kyckling
2-3 kycklingfiléer
1½ dl mjöl
1½ msk svartpeppar
1 msk salt
1½ msk paprikapulver
1½ msk vitlökspulver
1½ – 2 dl krossade cornflakes (funkar med ströbröd också)
Chilimajonnäs
1,5 dl majonnäs
1 msk tsk Sriracha
1/2 msk japansk soja
1 krm salt
1 tsk sesamolja

Tillbehör
Valfria grönsaker/örter, tex:
– morot
– paprika
– koriander
– picklad rödlök

Gör såhär:

Deg
 1.  Blanda ihop ingredienserna i en bunke/degblandare i denna ordning – mjöl, bakpulver, jäst (som du smular ner ordentligt), socker och salt. Rör om noggrant så alla ingredienser fördelas ordentligt.
 2. Häll i olja och därefter lite vatten i taget och arbeta ihop till en slät deg. Konsistensen ska vara väldigt elastisk. Degen ska inte fastna på händerna.
 3. Knåda därefter ordentligt i 5-10 minuter.
 4. Forma degen till en boll och låt den jäsa tills den får dubbla storlek. Det tar ca 45-50 min. Ni kan förbereda tillbehör under tiden.
 1. Lägg degen på ett mjölat underlag när degen har jäst. Kavla ut till ca 3-5 mm tunn deg (ju tjockare destom fluffigare).
 2. Använd stansring (minst 10 cm i diameter) till att trycka degen till små runda skivor. Har du ingen stansring går det lika bra med ett glas eller annat du hittar hemma.
 1. Låt de runda degen få jäsa i ytterligare i 30 min till genom att lägga dem på lättmjölat bakplåtspapper och en duk över.
 1. När degen har jäst färdigt, pensla tunnt med olja över hela degen och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne (se bild ovan)
 2. Ångkoka i ugnen med ångfunktion på full ånga (100 grader) eller i en asiatisk ångkokare av bambu som du ställer över en stekpanna med kokande vatten. Väljer du att placera dina buns på bakplåtspapper får du pensla bakplåtspappret lite lätt med olja så de inte fastnar. Gör även små hål så att ångan kan nå ut till hela ångkokaren. Det tar ca 6-7 min för att bunsen ska bli tillagade.
Krispig kyckling
 1. Dela filéerna i tunna skivor på 1½ cm (sålänge de inte är för tjocka och långa för bunsen, tänk att du ska få plats med garnering också).
 2. Blanda ihop mjöl med kryddorna.
  Doppa filéerna först i mjöl, därefter i ägg och sist i cornflakes. Låt stå i kylen i ca 15 min.
 3. Fritera filéerna i stekpanna ca 2 minuter varje sida tills de blir gyllenbruna eller tills filéerna är tillagade (innertemperatur på 72 grader).
Chilimajonnäs

Blanda ihop ingredienserna och rör om

Nu är det bara att komponera dina Bao buns med att lägga krispig kyckling med grönsaker, toppa med chilimajonnäs, koriander och picklad rödlök!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *