Malaysisk kycklingcurry

Det finns oändligt många variationer på curry över hela asien. Även i Malaysia kan vi finna olika versioner av currygrytor som oftast innehåller gräslök, citronblad och potatis. Min version är väldigt enkel som endast kräver currypulver som bas. Detta är ett recept som jag har haft med mig sen barndomen. Det är hur min mamma och släkten alltid har lagat och det är en rätt som ligger varmt om hjärtat. Curryn är mustig och mild i smaken, lagom söt och krämig!

Malaysisk kycklingcurry (4 portioner)

400-500 gram kyckling (tex kycklingklubbor)
4 msk currypulver
1 stor gullök / 2 små (finhackad)
4 vitlöksklyftor (finhackad/pressad)
1 msk riven ingefära
3 msk olja
3-4 potatisar (delade i halvor eller 4 lika stora bitar)
3 dl kokosmjölk (eller efter preferenser)
1 msk soja
1/2 liter vatten (eller så mycket att det täcker kycklingen)
salt

Serveras med:

kokt jasminris

Gör såhär:

  1. Förberedd en kastrull för grytan. Fräs gullök, vitlök och ingefära i olja i låg värme tills det börja dofta.
  2. Tillsätt currypulver och kyckling och rör om ordentligt i 2 minuter. Blir det torrt kan ni tillsätta mer olja eller vatten.
  3. Tillsätt vatten och låt sjuda med lock i 30 min. På detta sätt får man med sig mer smak av kycklingen och kryddorna vilket gör grytan mustig.
  1. Slutligen tillsätt soja samt kokosmjölk, rör om och låt sjuda i 5 minuter till eller tills kycklingen är tillagad. Vill ni ha krämigare gryta kan ni tillsätta mer kokosmjölk.
  2. Smaka av och tillsätt eventuellt salt efter preferenser. Servera med ris!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.